Slovenac muljao s papirima skupocjenih plovila

Photo: Pixabay

ZADAR – Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta su dovršili kriminalističko istraživanje nad 58 godišnjim državljaninom R. Slovenije radi počinjenja više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, izvijestila je zadarska policija  

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je državljanin Slovenije u kolovozu 2017. godine u svojstvu vlasnika i direktora više trgovačkih društava registriranih na području zadarske županije u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, a na štetu društva kojega je zastupao i državnog proračuna Republike Hrvatske društva, prenio imovinu tog društva koja se sastojala od dva skupocjena plovila na svoje drugo društvo, a da isto nije prikazao u poslovnim knjigama društva niti je na isto obračunao porez na dodanu vrijednost.

Isto tako sumnjiči ga se da je tijekom 2017. godine u cilju pribavljanja imovinske koristi po osnovi ostvarenja odbitka prava na pretporez na štetu proračuna Republike Hrvatske krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva te tako neistinito prikazao poslovne odnose između svoja dva društva, iako je znao da do poslovnih odnosa nije došlo niti da je došlo do bilo kakve isporuke. Temeljem tako neistinitih podataka od nadležne porezne uprave je zatražio povrat pretporeza.

Dakle sumnjiči ga se da je prenio imovinu na novoosnovana društva, neistinito vodio poslovne knjige i poreznoj upravi dostavio neistinite podatke, čime je sebi pribavio izravnu imovinsku korist u iznosu od 1.299.000,00 kuna, za koji iznos je oštetio društvo koje je zastupao. Isto tako proračunu Republike Hrvatske pričinjena je izravna šteta u iznosu od 371,625,00 kuna po osnovi poreza na dodanu vrijednost.

Protiv 58 godišnjeg državljanina R. Slovenije Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava radi počinjenja kaznenih djela „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Utaje poreza ili carine“ i „Krivotvorenja službene ili poslovne isprave“.

I.B.