NP KRKA: Nezaobilazna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora

Photo: Ilija Kordić

SKRADIN – Zbog specifične konfiguracije terena i prirodnih fenomena u okruženju, srednji i gornji tok rijeke Krke idealno su odredište za sve one koji odmor žele provesti aktivno u netaknutoj prirodi. Jedan od bisera toga kraja svakako je Roški slap s okolicom,  gdje se nalaze pješačke staze i biciklističke rute različitih stupnjeva težine, kako bi svatko, od rekreativaca do profesionalnih sportaša, mogao izabrati one koje će odgovarati njegovim afinitetima.

Do Roškog slapa može se doći automobilom, ali i pješke sa Stinica, jednom od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Photo: Ilija Kordić

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina

Proteže se na osam i pol kilometara, od Stinica, iznad tjesnaca Među gradama, do Oziđane pećine, iznad Roškog slapa, i vodi oko cijelog Roškog slapa. Prilagođena je svim stupnjevima fizičke kondicije zbog brojnih prilaza, ulaza i izlaza, pa se može razlomiti na manje etape, ali doživljaj je najpotpuniji kada se odradi u komadu. Tolika relacija ipak zahtijeva i malo odmora, kako za tijelo, tako i za dušu, pa se uz stazu mogu pronaći odmorišta s klupicama s prekrasnim pogledom na netaknutu prirodu. Opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim sortama specifičnima za područje Nacionalnog parka „Krka“ i geološkim fenomenima, ali i kulturnopovijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Oni koji prolaze tom stazom mogu vidjeti špilju Šuplja stina, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i otok Visovac a na samom kraju etape čeka ih posebna poslastica – Oziđana pećina.

Photo: Ilija Kordić

Nalazi se na samom vrhu kanjona iznad Roškog slapa, na nadmorskoj visini od 220 m. Do nje vodi više od petsto drvenih stuba, dok se ispod nje nižu male kaskade, u narodu poznate kao Ogrlice. U pećini su pronađeni brojni arhološki ostatci iz svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, što svjedoči o ljudskoj prisutnosti u špilji od oko 5 000 godina pa do 1 500 godina prije Krista, te je u njoj uređena arheološka zbirka in situ.

Photo: Ilija Kordić

Poučno-pješačka staza Goriš – Torak

U relativnoj blizini Roškog slapa, na samo petnaestak minuta vožnje od Šibenika ili Drniša, nalazi se još jedna pješačka staza: od sela Goriš do jezerskog vrela Torak, duga nešto manje od tri kilometra. S vidikovcem u Krnićima Gornjim i poučno-pješačkom stazom Brnjica – korito Čikole ona čini idealno odredište za aktivan odmor u prirodi. Na kraju staze je vidikovac, s kojega se pruža prekrasan pogled na sutok Krke i Čikole i na Torak, prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole. Staza se račva u dva smjera: dio vodi do vidikovca, dok se drugi spušta do Torka. 

Photo: Ilija Kordić

Šetajući stazom Goriš – Torak, putom kojim je lokalno stanovništvo nekada išlo do svojih polja i vrtova, može se provesti aktivno jutro ili popodne, u mirnom doživljaju Krkinih ljepota, dok s jedne strane očarava sutok, a s druge puca pogled na utvrdu Ključica, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Nacionalnom parku „Krka“.

Sponzorirani članak