UMAG Bespravno ogradio more – Nakon 15 godina građani odlučili srušiti ogradu

Photo: Markraff / Daniele Kolec

UMAG – Skupina građana kod Umaga je krenula rušiti žičanu ogradu koja im priječi slobodno kretanje pomorskim dobrom. Uspjeli su djelomično, jer ih je u daljnjoj namjeri spriječila policija. 

Kako doznajemo od prosvjednika, ogradu je postavila privatna tvrtka koja je imala koncesiju za rudarenje u kamenolomu prije 15-ak godina. Rudarska koncesija bila je na snazi od 1954. godine zbog rada tvornice cementa, ali od 2015. godine, koncesija ne postoji.

Photo: Daniele Kolec

– Zaustavljanjem rada u kamenolomu, u ograđenom prostoru su otvorili rezervat za životinje i tako onemogućili ljudima da dolaze do plaže. Tamo se nekad bilo normalno kupati i kad se miniralo. Baš onog dana kad je bilo miniranje, nisu ljude puštali unutra, no kad bi miniranje stalo mogao si normalno ući. Umažani su inače voljeli otići tamo jer jednostavno tamo je divlja plaža, nema betona, hotela itd. i to pravo im je ukinuto – rekao je za Morski.hr Daniele Kolec koji je i sam dao podršku prosvjednicima.

Na spomenutoj lokaciji je predviđena izgradnja turističkog projekta Terra Istriana, čija realizacija već 15-tak godina nema vidljivog napretka.

Iz Grada Umaga potvrđuju da je ograda podignuta bez dozvole zbog čega su reagirali tužbom, no bez obzira na to, čeka se pravomoćnost presude jer je uložena žalba.

D.G.