Foto: Boris Kačan

Zimski se uvjeti nastavljaju diljem kopnenog područja, a i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će osim pahulja ponovno biti i većinom jake, gdjegod i olujne bure, podno Velebita od petka do subote ujutro vjerojatno i s orkanskim udarima. Za razliku od prošlih dana, potkraj četvrtka će jaka bura zapuhati i na jugu Hrvatske.

Već u nedjelju nevolje bi na većem dijelu Jadrana moglo biti zbog često jakog juga i gdjegod obilne kiše, koja bi nakon nekoliko snježnih dana mogla padati i mjestimice u kopnenom području. Osim nje, problema će vjerojatno biti i zbog ponegdje prilično niske temperature tijekom djelomice sunčanog vikenda, a i zbog novog snijega početkom novoga tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Četvrtak – na kopnu većinom snijeg, na Jadranu jačanje bure

– U četvrtak će u Dalmaciji biti djelomice sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena, poslijepodne jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, uz obalu između 2 i 5, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 11 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano. U početku će puhati slab do umjeren istočnjak i jugo, zatim umjerenu, prema večeri i jaka bura. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.”

I u petak još oborine i bura, zatim kratkotrajno smirivanje, ali na kopnu uz prilično hladna jutra

– Na Jadranu i u petak vjetrovito, s jakom i olujnom burom, na sjevernom dijelu mjestimice i orkanskom, a malo kiše može još pasti uglavnom na južnom dijelu. U subotu djelomice sunčano uz slabljenje bure, a već u nedjelju novo naoblačenje, ponegdje s kišom, te umjerenim i jakim jugom i južnim vjetrom. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, većinom uz umjerenu i jaku buru – prognozirao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT.

Na snazi upozorenje za nautičare i pomorce

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za nautičare i pomorce. Na sjevernom, zatim postupno na cijelom Jadranu, udari bure u jačanju na 35-55, podno Velebita do 75 čvorova. Od sredine dana na južnom Jadranu udari juga i istočnog vjetra, uz obalu i bure 35-50 čvorova. Moguće je more 5. Moguće su nevere, uglavnom samo na otvorenom moru.

I.B.