SVJETSKI NAUTIČARI O KRAPNJU: Otok kojeg vrijedi posjetiti, iako nije usput

Photo: Boris Kačan

KRAPANJ – Nautički blog Sailing Europe objavio je simpatičnu priču o otoku Krapnju. O najnižem, najgušće naseljenom i otoku spužvara donose i nekoliko zanimljivosti za sve one kojima možda do sad ovaj otok nije bio na jedriličarskoj ruti.

Otok Krapanj je najmanji i najniži naseljeni otok na Jadranu. Smješten južno od grada Šibenika , udaljen je samo 1,5 m iznad razine mora , što ga čini “najnižim” hrvatskim otokom. Oko 200 stanovnika živi na površini koja iznosi manje od 0,5 km² . Ne tako davno u Krapnju je živjelo oko 1.500 ljudi, koji su ga učinili najgušće naseljenim otokom na Jadranu. Otok njeguje dugu tradiciju spužvarstva , za koju je poznat stoljećima.

Tradicija spužvarstva je stara više od 300 godina, dok je 1893. godine postala pravi posao, jer je tada na otok stigao prvi set teške ronilačke opreme, a osnovana je i zadruga ronioca. Tajne ronjenja spužvi na Krapanj je donio franjevac, koji je stigao s grčkog otoka Krete. Podučavao je ronioce s Krapnja kako prerađivati ​​sirove spužve,  zbog čega ga se može smatrati reformatorom gospodarstva na otoku. Više o povijesti otoka možete saznati u samostanu Sv. Križa, okruženom borovom šumom, u samom središtu otoka.

Krapanj je s kopnom povezan brodom koji svakodnevno prometuje, dok je usluga taxi broda dostupna na zahtjev. Nautičari mogu računati na nekoliko vezova u malom pristaništu ispred hotela Spongiola. Autor teksta upozorava nautičare da vode brigu o dubinama, osobito kada se približavaju Krapnju kroz malu skupinu otoka ispred nje. Među otočićima Krbela, Mumonja i Oblik nalaze se neke podvodne stijene obilježene pomorskim oznakama. Na ovom području, uključujući uvale Grebaštica i Žaborić, postoje lijepa sidrišta, izvrsna za pauze tijekom ljeta. Iako Krapanj nije najpopularnija destinacija za jedrenje, svakako ga posjetite, poručuje.

I.B.