Bespovratna sredstva Zlarinu i Žirju u iznosu od samo 420 tisuća kuna

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Grad Šibenik se krajem prošle godine s dva projekta prijavio na Javni poziv Program razvoja otoka za 2019. godinu u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj Programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Ministarstvo je zaprimilo 85 projektnih prijava te obavilo provjeru i bodovanje istih, nakon čega je odabralo za sufinanciranje 51 projekt u ukupnom iznosu 22,8 milijuna kuna. Šibenska dva projekta su zauzela visoko 5. i 10. mjesto, te im je odobren ukupan iznos od 420 tisuća kuna, pohvalili su se ovim za dva projekta mršavim iznosom iz Grada Šibenika. 

– Mi se svake godine javljamo na ovaj natječaj i osvajamo bespovratni novac za razvoj infrastrukture na 4 šibenska naseljena otoka. Prošle godine smo dobili 370 tisuća kuna za šetnicu na Krapnju, a prije dvije godine 350 tisuća kuna za betoniranje Starog puta na Žirju. Također smo 2015. godine za izgradnju novih dječjih igrališta na ova dva otoka na istom natječaju dobili 396 tisuća kuna. Sada po izričitoj želji mještana Žirja nastavljamo uređenje putova u betonu, dok je Zlarin mjesto u kojem se ponovo otvorila osnovna škola i koji je krenuo u svojevrsno brendiranje suživota s okolišem, te će mu sportski park na otvorenom dobro doći – rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Zlarin / Photo: Wikimedia

Iz Grada pojašnjavaju da će se u sklopu projekta nastavka sanacije nerazvrstanih cesta na Žirju sanirati i urediti u betonu trasa ceste Pečenja – Tratinska – Mikavica u uvali Mikavica dužine preko 700 metara, dok će projektom sportskog parka Zlarin dobiti 250 metara kvadratnih uređenog vježbališta na otvorenom s 10 visokokvalitetnih sprava za sve dobne skupine te vizualno i funkcionalno unaprijediti ovu zapuštenu zemljišnu česticu koja se nalazi uz prometni pješački tok. Ukupna vrijednost oba projekta s PDVom i troškom stručnog nadzora je 957 tisuća kuna, što znači da je Gradu Šibeniku odobreno sufinanciranje u iznosu od 44 posto.

– I za sljedeću godinu planiramo raditi dokumentaciju za infrastrukturne otočke projekte te ih prijavljivati za natječaje ministarstava i fondova za bespovratno sufinanciranje, a sve i dalje u dogovoru s čelnim ljudima, odnosno predsjednicima naših otočnih mjesnih odbora. Ovom prilikom bih pohvalio izvrsnu suradnju Grada s predsjednikom MO Krapanj Tomislavom Tanfarom, s predsjednikom MO Zlarin Antoni Bibericom i s predsjednikom MO Kaprije Dinkom Jelovčićem, dok je na Žirju čelni čovjek dao ostavku pa smo u iščekivanju novih izbora uspostavili komunikaciju s udrugom Otok sreće i bivšim mjesnim predsjednicima – zaključio je Mileta.

S obzirom da su sve javne nabave već provedene, građevinski radovi na ova dva projekta službeno će započeti po potpisu ugovora između Ministarstva i Grada Šibenika, koji se očekuje kroz veljaču, a okončat će se do početka ljetne sezone.

I.B.