1 min. čitanja

Google izbrisao tajanstveni ruski otok sa svojih karata

Nekoliko korisnika Googleovih karata prijavilo je neobičan slučaj; mali ruski otočić u blizini Akrktika prekriven je crnom točkom.

Google Karte inače imaju pravilo pokrivanja nekih nacionalnih sigurnosnih zona na zahtjev vlada. Uobičajena je praksa da se nuklearne elektrane, zatvori ili vojne baze blokiraju. Upravo zato su zanimljivi razlozi koji su doveli do pokrivanja otoka Jeannette u Istočno-Sibirskom moru, piše Maritime Herald. Nije jasno zašto je otok zatamljen, iako tisuće teorija kruže na društvenim mrežama.

“Iskreno, pitam se što je na tom mjestu, u blizini nema ništa, samo vojska može koristiti otok, ali mi ne znamo tko se tamo skriva”, komentirao je jedan korisnik.

Otok Jeannette otkriven je 1881. godine tijekom ekspedicije koju je vodio časnik i istraživač američke mornarice George E. De Long. Prema Međunarodnom batimetrijskom grafikonu Arktičkog oceana, ovaj mali komad zemlje veličine je tri četvorna kilometra.

Međutim, nakon ruske hidrografske ekspedicije 1910.-1915. godine, Rusija je javno objavila da je Jeanette, zajedno s drugim arktičkim otocima, dio Ruske Federacije. Od tada većina zemalja je to prihvatila kao činjenicu.

Nema jasnog razloga za objašnjenje zašto je udaljeni otok blokiran. Google još uvijek nije davao objašnjenja o tome, ali je vrlo moguće da to također bude greška ili tehnički problem softvera ili satelita.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.