Obljetnica stradalih pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete

Foto: MORH / M.Čobanović

SPLIT – U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine navršava se 27 godina od pogibije pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete. Do njihovog stradanja je došlo kada je barkasa BRM-42 HRM-a u akvatoriju ispred ratne luke Lora, naišla na podvodnu minu koja je eksplodirala, piše Dalmacija danas.

Posadu barkase još su činili, njen zapovjednik, Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača. Barkasa je u jutarnjim satima isplovila iz ACY marine u Splitu (s južne strane Marjana) prema luci Lora, radi osiguravanja vojnih ronjenja, kako u samoj luci Lora tako i oko nje. Barkasa je uspješno uplovila u luku Lora, gdje se zadržala do 12.30 sati.

Nakon uspješno obavljenih zadataka barkasa je isplovila prema ACY marini, gdje je bila na vezu, jer luka Lora još nije bila spremna za vezivanje brodova. U blizini otočića Školjić, ispred luke Lora, u 12.58 sati barkasa je naišla na protubrodsku sidrenu minu tip SAG – 2, koju je svojim nailaskom aktivirala. Od posljedica eksplozije poginuli su Jurišin i Perleta, dok su Balen, Grubišić i Jelača teško ranjeni. Čuvši eksploziju, koja je iz mora potisnula i visoki stup vode, iz okolnih lučica su pohitali spasitelji da pomognu preživjelima. Među prvima su iz susjedne lučice Gusara stigli Dinko Bobanović i Frane Smoje.

Zahvaljujući brzo pristigloj pomoći spašeni su životi teško ranjenih pripadnika HRM. Na žalost za Darka i Nikolu nije bilo pomoći.

Dalmacija danas