Država uzima čak 4.000 kn po zaposlenom radniku u Hrvatskoj za spas Uljanika

Foto: Uljanik

PULA/RIJEKA – Do kraja prošle godine čak 2,5 milijarde kuna poreznih obveznika otišlo je na jamstva za nikad izgrađene ili nezavršene brodove koje je ugovorila Uljanik Grupa, ali to nije sve.

Brodovi se i dalje otkazuju pa će jamstva i ove godine koštati oko 1,7 milijardi kuna, a uz to će država sudjelovati u restrukturiranju nakon što pronađe “strateškog partnera” s kojim će podijeliti troškove budućeg rada propalih brodogradilišta, tako da bi sve skupa moglo koštati više od 6 milijardi kuna, piše Index.

To je oko 4000 kuna po svakom zaposlenom radniku u Hrvatskoj ili milijun i pol kuna po svakom od oko 4000 radnika Uljanik Grupe.

“Radno mjesto” u Uljaniku košta 4,6 milijuna kuna

Na brodogradnju je do sada potrošeno – ne računajući ove sadašnje troškove, nakon što su potpuno krahirali – više od 30 milijardi kuna javnog novca, od toga na Uljanik Grupu, odnosno brodogradilište Uljanik 3,7 milijardi kuna, a na 3. Maj 8,7 milijardi kuna.

Sve skupa to je 12,4 milijarde kuna. Ako tome pribrojimo gore spomenutih 6 milijardi koje su otišle prošle godine i koje će otići u narednim godinama kroz “restrukturiranje”, ispada da su porezni obveznici svako “radno mjesto“ u Uljanik Grupi platili 4,6 milijuna kuna.

Uprave brodogradilišta dogovarale su gradnju brodova iako su znale, ili trebale znati, da će na njima biti napravljen gubitak, što je na kraju i dovelo do kolapsa kompanije.

Index