U 73. godini pobijedio u utrci oko svijeta bez moderne navigacije

LES SABLES D’OLONNE – U svojoj 73. godini francuski jedriličar je pobijedio u neobičnoj svjetskoj jedriličarskoj utrci nakon 212 dana samovanja na moru bez modernih instrumenata.

Jean-Luc Van Den Heede dojedrio je u utorak u Les Sables d’Olonne u zapadnoj Francuskoj u svojoj 10-metarskoj jedrilici Matmut, piše The Guardian. Prvi je završio 30.000 km dugu utrku „Golden Globe“ ili „Zlatni globus“, a od 19 jedriličara koji su krenuli u srpnju prošle godine, samo ih je pet u utorak još uvijek bilo u utrci.

U studenom 2018. godine zadesile su ga nevolje, kad je njegov jarbol oštećen tijekom oluje u Južnom oceanu. Pristanak na kopno radi popravka, značilo bi diskvalifikaciju iz utrke, pa je prije obilaska rta Horn sam sanirao štetu.

https://www.facebook.com/SkipperVDH/photos/a.288205878358813/303573503488717/?type=3&theater

– Nisam napustio niti jednu utrku ni regatu. Ali priznajem da penjanje na jarbol više nije u skladu s mojim godinama. Popeo sam se sedam puta. – izjavio je nakon prolaska u cilj na tiskovnoj konferenciji.

Utrka „Zlatni globus“ uključuje solo jedriličare koji u navigaciji koriste sekstant, papirnate karte, a  komunikaciju s vanjskim svijetom ostvaruju samo povremeno putem kratkovalnog radija.

Van Den Heede je potom izjavio da nema planova za još jedno kružno putovanje.

– Brod je na prodaju i sad mogu jedino obučavati druge – izjavio je 73-godišnji jedriličar kojem je ovo bio šesti obilazak svijeta.

D.G.