VIDEO Put ribe iz Jadrana do Beča: “Čim stigne, sve rasprodano”

BEČ – Četvrtak je, deset sati ujutro, hladno ali sunčano. Ribarske koće tvrtke Centaurus su već na otvorenom moru. Ovdje ispred Rogoznice bacaju svoje mreže i parangale, i čim se vrate u luku čekaju ih kompanijske hladnjače na kotačima. Utovar kreće odmah.

Ulovljena riba odmah se ukrcava u kamione koji odmah kreću prema Beču. Krajnja destinacija: Gastrofisch Vienna. Put je to od kakvih 700 kilometara, traje oko osam sati pa je riba ulovljena u četvrtak ujutro u Jadranskom moru, već navečer u Beču, u mondenoj hrvatskoj ribarnici, i slijedećeg jutra već u njihovim kuhinjama.

Nalazimo se u bečkoj ribarnici Gastrofisch Brač, koja prva u austrijskoj prijestolnici nudi svježu dalmatinsku ribu, a čovjek s pladnjem je Milan Prgomet, voditelj poslovnice i poslovni partner Ive i Tonija Bartulovića iz Splita, piše Jutarnji list. Zajedničkim su snagama otvorili te uredili tu hit ribarnicu u sedmome bečkom okrugu, poznatom po finim lokalima, kao i po dućanima s vrhunskom delikatesnom robom sa svih strana svijeta. Radi se o prestižnom kvartu Neubau, koji se nalazi samo desetak minuta hoda od strogog centra grada, a iz kojega Beč odnedavno ima pristup Jadranskom moru odnosno njegovoj ribi.

U izlozima ribarnice stoje pradavne, drvene vrše, zatim dalmatinske plinske lanterne za ribolov, a na zidovima su crteži karikaturista Joška Marušića. Najvažnije – riba iz hladnjaka je svježa da svježija ne može biti, a ulovljena je s koća tek dan prije u moru Srednje Dalmacije. Ima tu, doduše, i nešto ribe iz uzgoja – i to onog Cromarisova – za kojega Prgomet tvrdi kako je među najboljima u državi.

– Otvorili smo prije desetak dana, i moram reći kako zasad sve ide po planu. Iznenađen sam koliko dobro Austrijanci poznaju ribu. Najviše ih zanima grdobina, mol, škampi i lubin – počinje priču Prgomet pa dodaje kako u ribarnici drže isključivo hrvatsku ribu, uz iznimku lososa za koji govori kako je “piletina među ribama”.

Više pročitajte OVDJE.

Jutarnji list