Slovenci preuzeli šibensko brodogradilište

Photo: StudioHRG/Youtube/Screenshot

ŠIBENIK – Slovenska Iskra preuzela je šibensko brodogradilište od NCP-a, a upravo su dobili i koncesiju na upravljanje pomorskim dobrom na kojem se škver nalazi.

Da šibensko brodogradilište prelazi u slovensko vlasništvo poznato je već neko vrijeme, a da je to gotova stvar potvrđeno je jučer na sjednici Vlade. Koncesija je dana novoosnovanom društvu Iskra brodogradilište 1 d.o.o. u stopostotnom vlasništvu ISKRA d.d. dioničkog društva registriranog u Sloveniji, piše ŠibenikIN.

Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje  te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, sve kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara.

Stečaj nad trgovačkim društvom Nautički centar Prgin remontno brodogradilište Šibenik d.o.o otvoren je 16. siječnja 2017. godine čime su dospjele sve nedospjele tražbine koje vjerovnici imaju prema založnom dužniku.

– Koncesija za navedeno brodogradilište dana je na rok od 30 godina, odnosno do 24. listopada 2034. godine. Novi ovlaštenik koncesije je Iskra brodogradilišne 1 d.o.o, novoosnovano društvo u stopostotnom vlasništvu Iskra d.d. registriranog u Republici Sloveniji. Grupa Iskra završila je poslovnu godinu 2017. prometom od 82,3 milijuna eura uz dobit od 4,7 milijuna eura. Važno je istaknuti kako se ovom odlukom o prijenosu koncesije omogućava nastavak brodograđevne djelatnosti u ovom brodogradilištu, izbjegava trajni gubitka radnih mjesta, čime se osigurava provođenje gospodarske politike ove Vlade – istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture na jučerašnjoj sjednici Vlade.

ŠibenikIN