Je li ustavna mostarina na Krku? Butković obećao: “Odluka o ukidanju do kraja 2018.”

Foto: Mosrki.hr/VladaRH/Facebook

KRK – Stranka Primorsko-goranski savez (PGS) podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o naplati mostarine na Krčkom mostu, kao jedinom mostu u Hrvatskoj na kojem se naplaćuje prolaz.

Predsjednica riječkoga ogranka Primorsko-goranskog saveza Tea Mičić Badurina je obrazloženju navela da je trošak izgradnje mosta u cijelosti podmiren još 1990. godine, a da u odlukama o naplati mostarine piše da se mostarina naplaćuje dok nadležno tijelo ne utvrdi da je trošak izgradnje podmiren. Očito je tijekom svih ovih godina nadležno ministarstvo propustilo utvrditi da se mostarina više ne treba plaćati, navodi Mičić Badurina.

Ustvrdila je da se samo manji dio prikupljenog novca od mostarine troši za održavanje Krčkog mosta i da je sav preostali dio prihod tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb. Navodi da se od 1990. do danas od mostarine dobilo više od milijardu kuna i da se to troši na otplatu kredita Svjetske banke te za održavanje ostalih objekata i prometnica. Ocjenu ustavnosti naplate mostarine je s istim argumentima uputila Ustavnom sudu i Unija Kvarnera krajem prošle godine, piše tportal.

Podsjetimo, ministar Oleg Butković je obećao da će se Odluka o ukidanju mostarine za Krk donijeti do kraja 2018. godine.

I.B.