DOSAD NEVIĐENE SNIMKE Jugo na Palagruži odnijelo plažu

PALAGRUŽA – More se propinjalo između 5 i 6 metara u visinu, a izuzetna snaga valova povlačila je u dubinu Južno žalo Palagruže, jedino mjesto na najvećem otoku u arhipelagu na kojem se uopće možete iskrcati kad je potpuna bonaca.  Donosimo snimke orkanskog juga s našeg najudaljenijeg arhipelaga Palagruže, zahvaljujući svjetioničaru Tomislavu Žuveli koji je valove snimao u poslijepodnevnim satima subote, 2. veljače. 

Jugo je, uz buru, na Jadranu izuzetno opasan vjetar. Posebno ako njegova snaga dosegne razmjere zbog kojih nastane blokada u prometu prema otocima. Najbolje to znaju otočani, a možda još bolje svjetioničari.

Svjetioničar na Palagruži, Tomislav Žuvela / Photo: Jurica Gašpar

Tomislav Žuvela je svjetioničar na Palagruži. Poslao nam je snimke koje dočaravaju ono što su do sad mogli vidjeti samo i isključivo svjetioničari. Prvi put hrvatska javnost može vidjeti kako izgleda olujno jugo na tom najudaljenijem hrvatskom otočju.

– Ovo što šaljem je snimljeno poslijepodne kad je puhalo 54 km/h, i bilo je mora 5 a sad (subota navečer, op.a.) puše 72 km/h i ima mora 6 – kaže Žuvela i pojašnjava kako ova posljednja brojka označava visinu vala u metrima, što znači otprilike visinu dvokatnice.

Priča nam da je more puvuklo žalo na palagruškoj južnoj plaži duboko, no to nije ništa neuobičajeno jer jaka juga redovito “posrkaju” plažu na dno, da bi je nakon smirivanja inercijom vratili natrag na svoje mjesto. Priroda jednostavno radi svoje, pa ćete upravo na Palagruži pronaći najsavršenije kamene oblutke oblikovane ovim procesom.

– Mi smo dobro, ali je dodijalo. Cili misec puše, nikako nismo bili na moru, tako da jedva čekam poć doma. Ribe nismo okusili dva miseca. Tu smo od 8. siječnja, a smjena bi trebala biti 6. veljače – požalio nam se Žuvela na meteorološke uvjete koji njega i obitelj prate od kad su tamo. Naime, Tomislavov otac Nikola, njegov je šef i kolega u smjeni, a na Palagruži su još tek njegova majka i pas Rossi.

Jugo će, kako nam kaže, puhati sve do nedjelje, a u ponedjeljak okreće na buru.

– Ma neće biti bonace do lita – usporava naš optimizam i podsjeća na surovost otočja na kojem su i neki kapetani zbog nepoštivanja mora izvukli kraći kraj.

Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji fotografija i video materijalu s Palagruže.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO Olujno jugo iz perspektive svjetioničara


Jurica Gašpar