3 min. čitanja

More zanimljivosti donosimo u novoj rubrici “JESTE LI ZNALI?”

More zanimljivosti donosimo u novoj rubrici “JESTE LI ZNALI?”
Photo: Pixabay

Morski.hr donosi novu rubriku. Zanimljivosti iz morskog, podmorskog i obalnog svijeta odabire za Vas Gordana Igrec. Pa, jeste li znali?

Da – ugibanje ribe uporabom eksploziva nastupa zbog nagle uzrojanosti živčanog sustava, ali i poradi naglog pritiska vode, pa riba ima i unutrašnje ozljede.

Da – morski crv pas živi u čitavom Mediteranu. U Jadranu ga nalazimo na dubinama od 1-2 metra, pa sve do 20 ili 25 metara. Dodir s tim crvom kod nekih ljudi može izazvati i kratkotrajnu paralizu polovine tijela. Bolesnik osjeća bol i groznicu, a popratne su pojave drhtanje i pospanost.

Photo: Wikimedia

Da – se Jakovljeva kapica (školjka) nalazila naslikana na štitu Križara i izvezena je bila na zastavi i na odijelu križarskih ratnika. Mnoge plemićke obitelji koje se ponose svojim porijeklom od Križara imaju još i danas Jakovljevu kapicu. Primjerice, u engleskoj obitelji Winstona Churchila i Anthonya Edena. Jakovljeva kapica nalazi se na mnogim mozaicima, reljefima, skulpturama, slikama, na sarkofazima, na nadgrobnim spomenicima, u arhitekturi i obrtu.

Da – se do 1706. godine mislilo da je crveni koralj biljka. Te godine Peyssonel dokazuje da je koralj životinja. Crveni koralj u Jadranu do sada nije nađen sjevernije od otoka Cresa, a svjetski glas naš crveni koralj dobio je 1977.godine kada je kod otoka Mljeta ronio Jean Falco poznat kao izvrstan poznavatelj koralja i vidio tamošnje koralje. Tada je zapisao: „Ronio sam u svim morima svijeta, ali tako nešto nigdje nisam vidio“.

Photo: Pixabay

Da – je za razliku od crvenog, crni koralj jako rijedak u našem Jadranu. Poznato je da je Picasso dobio na dar crni koralj i uvijek ga je nosio u svojem džepu. Nekada su od crnog koralja u Kini, Japanu, Malajskom arhipelagu i otocima Indijskog oceana izrađivali narukvice koje se nose za ozdravljenje od reumatizma i drugih bolesti. U Saudijskoj Arabiji nekada su od crnog koralja izrađivali brojanice za imućne.

Da – papalinu i srdelu zamjenjuju čak i ribari! Često se u ribarskoj praksi, a najčešće na mjestima gdje je riba u prodaji riba papalina nudi i prodaje pod imenom mala srdela ili srdelica što je donekle točno, jer je riba papalina potpuno slična običnoj srdeli, a osim toga su iz iste obitelji – srdeljki.

Photo: Boris Kačan

Da – se ribi škrinjašici čitavo tijelo nalazi zatvoreno u čvrst oklop poput škrinje.

Da – se pojava svjetlucanja površine more noću nekad pripisivala pojavi fosforoscencije što bi značilo da more svjetluca zbog fosfornih soli u njemu. No, kada je otkriven plankton, prvenstveno jednostanični, otkriven je uzrok toj pojavi. Znači, uzročnici toj jedinstvenoj pojavi koja nas toliko „romantično“ očarava jesu jednostanična bića na granici između biljaka i životinja. To je pojava oksidacije tj.spajanja neke tvari s kisikom, pri čemu se razvija svjetlost. Što je veći broj planktona to je jače iskrenje mora!

Da – je riba morski štakor kod naših ribara i općenito kod nas poznatija kao morski miš. Prvi, ali neznanstveni objavljeni podatak o nalazu ove vrste u Jadranskom moru potječe od Splićanina Umberta Giromette koji je 1927.godine objavio u dnevnim novinama članak: Rijedak egzemplar ribe. Inače, morski se štakor vrlo rijetko može uloviti u ribolovu. I to sasvim slučajno.

Priredila: Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.