2 min. čitanja

NEVJEROJATAN VIDEO Rođenje beluga kita zabilježeno kamerom

NEVJEROJATAN VIDEO Rođenje beluga kita zabilježeno kamerom
Photo: Youtube / Screenshot

ZHUHAI – Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje dolazak na svijet beluga kita 18. siječnja u centru za uzgoj ‘Chimelong Ocean Kingdom’ Resorta u Zhuhai (južna Kina), izvijestio je Guangzhou Daily. Prema lokalnim novinama, ova majka beluga, zvana Yulia, treći je kit koji rađa u ovom centru za nešto više od 10 dana i očekuje se da će na svijet doći još jedno mladunče tijekom sljedećeg mjeseca. S novom pridošlicom, ovaj akvarij broji ukupno 31 bijelih kitova između osam i četrnaest godina.

U Chimelong Ocean Kingdom-u osigurali su da osoblje centra obavi sve potrebne pripreme za primanje mladih i noseće majke, kako bi se životinje mogle opustiti prije čina rođenja.

– Najvažnija stvar je da beba kit može prvi put disati nakon rođenja – rekao je zamjenik generalnog direktora Chimelong Ocean Kingdom-a Zhang Delu.

Bijeli kitovi

Beluga (lat. Delphinapterus leucas) je vrsta kitova iz porodice bijelih kitova. Žive u arktičkim i subarktičkim vodama, a kao ni njihov bliski srodnik narval, ni beluge nemaju leđnu, “masnu peraju”. Upadljiva je njihova plavkasto bijela do bež boja, zbog koje su i dobili drugo ime, bijeli kit.

Beluge su dugi između tri i najviše šest metara, a teški od 400 do najviše 1.000 kilograma. Mužjaci su u pravilu veći i teži od ženki.

Photo: Wikimedia

Žive u većini polarnih i subpolarnih mora sjeverne polutke, prije svega uz obale Aljaske, Kanade i Rusije. Izrazito su društvene životinje i žive uglavnom u obiteljskim skupinama ili malim grupama. Obično ih se sreće u manjim “školama” od oko deset jedinki (više od 50% promatranja), ponekad plivaju i pojedinačno (oko 16% promatranja), no viđene su i skupine od preko 100 životinja. Velike skupine od ponekad više od 1.000 jedinki su iznimka koja se događa samo u vrijeme parenja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.