Lux Life Magazin proglasio istarsku konobu “Kamene priče” najboljim restoranom

BALE – Prestižni LUX Life Magazine u trećoj godišnjoj nagradi za najbolje restorane i barove, brojem jedan u kategoriji ribljeg restorana i pianno bara proglasio je najboljim konobu “Kamene priče” Akademije svega u istarskim Balama. 

Vlasnik ove doista po mnogočemu neobične konobice Tomislav Pavleka nije skrivao zadovoljstvo.

– Ne znam što bih rekao, osim da sam jako iznenađen. Kamene priče dvadeset godina rade po istom standardu i nipošto ih ne želim mijenjati. Svježe i dobre namirnice, riba iz mora, najbolje ulje koje sami proizvodimo, povrće biološkog uzgoja , svakodnevna nabava i neopterećena posada koja se voli i zabavlja radeći, donijelo nam je eto i ovu svjetski prestižnu nagradu – kaže Pavleka.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214798030639265&set=g.50622730759&type=1&theater&ifg=1

Kamene priče uskoro i u Šibeniku

Pavleka otkriva i još nešto. Od nedavno je stanovnik Šibenika. Zaljubivši se u taj grad, odlučio mu je dodati još malo duha kojeg Kamene priče već godinama šire Istrom.

– Lux life magazin je relevantan i jak brand koji nas sada promovira na više od 230 000 svjetskih portala. Proglasivši nas najboljima u Istri, stavili su nas na planetarnom nivou u red najboljih svjetskih restorana. Dali su nam krila da radimo još bolje i da započnemo pripreme za Šibenik i naš novi projekt u tom čarobnom gradu.

U razgovoru s Tomom, osjeti se emocija koju nosi sa sobom gdje god ode.

– To će biti nešto posve drugačije od ičeg viđenog, potpuno drugi koncept ugostiteljstva. Totalni povratak na staro! Europski duh, a ne ruski. Bez utjecaja ruskog ludila, nešto s mjerom i razumom sa strogo odmjerenom i biranom glazbom vrhunske produkcije. Hrana će biti isključivo iz Šibenika i uskog pojasa oko Šibenika. Vino će biti Šibenskska selekcija starih sorti i strogi izbor Kamenih Priča bilo i crno u butelji. Čitat će se hrvatska poezija i držati će se polemike nedjeljom – otkriva Pavleka koncept koji bi se baš u jedan takav poseban Šibenik mogao idealno uklopiti.

– Riječ će biti važna i priredit ćemo čitavu paletu posveta našim pjesnicima, autorima gllazbe i slikarima. Umjetnost će biti važna više od same znanosti a radit ćemo u ljubavi i bez stresa za koji nemamo više živaca. Novac neće biti bitan, bitna će biti samoodrživost i poštovanje kuće. Važni ćemo biti mi koji stvaramo i radimo a gosti će uvijek biti drugi na listi prioriteta. I tako… stazama Kamenih priča. Djeci neće biti dozvoljen ulaz – jasno je opisao svoju sljedeću, šibensku viziju koja će biti locirana pored kazališta, jer, kako kaže: “Teatar je važan svuda”.

Photo: Tomislav Pavleka

Stara konoba, gdje sve teži biti novo

Pričao je Tomislav Pavleka već jednom na ovim stranicama o ovom neobičnom objektu/projektu, pa se nije zgoreg podsjetiti:

– Kamene priče su sveobuhvatan projekt koji se tiče svih i svega. U sred dvorišta na zidu visi daska na kojoj piše Throne theatre ! Godinama nikome na pamet nije padalo da potpomogne kazališnu umjetnost u našem dvorištu koje je u međuvremenu postalo javno. Svaka stvar s vremenom ovdje pronađe svoje mjesto sama, svako ljudsko biće ili se vrati ili nikada više ne prođe našom ulicom. Knjige po ormarima imaju namjeru poslužiti kao platforma za učenje, čitanje.

Photo: Tomislav Pavleka

Brojni glumci, pisci i pjesnici govorili su stihove, izvodili svoje praizvedbe drama, komedije, neoprezne političke pamflete. Zbivaju su se tu u tih dvadeset godina brojne polemike i uvijek od prvog dana  svira s posebnom pažnjom kako se ne bi narušio red i mir ljudske duše i prirode. Ujutro ne smetamo pticama, živimo s njima. Želimo harmonizirati prostor u kojemu se zbiva drama.

Kuhinja je bila od uvijek prilagođena  ljudima. Kuhali su tu profesori, fotografi , učiteljice, ravnateljice, glumice, domačice, pjevačice, slastičarke, ribarice, ribari, stočari i mornari. Dali su ti ljudi sve od sebe da to što skuhaju bude dobro. Točilo se i toči birano vino. Rakija je smislena a pivo je jedinstveno. Svi naši dobavaljači su dobri ljudi.

Gledam kud to sve ide. To današnje kulinarstvo. Ti specijalni kuhari u specijalnim restoranima sa četvrtastim stolovima i po mogućnosti svim sortama vina.

Konobari su često svirali teme iz dobrih filmova, jazzeri bi provodili poslijepodneva slušajući birane standarde, skladali i spremali se za večernji nastup na našoj pozornici.  Klaunovi bi vježbali pred vratima,  turisti bi tiho šaptali, političari prolazili i rijetko ulazili u našu kuću.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214211997988815&set=g.50622730759&type=1&theater&ifg=1

Nekim čudom danas su “Kamene priče” već stara konoba u sred starog sela gdje sve teži biti novo. Ostati svoj , u svojoj mjeri pokazat će vrijeme, najbolji je recept za dugovječnost jednog bara, kluba, konobe. Potrebno je vrijeme , strpljenje i malo soli u glavi. Potreban je rekao bih čitav život.

J.G.