Sjećate li se atraktivnih oglasa za posao na otoku? Čini se da nije sve kako izgleda

KOMIŽA – Neobični oglasi za pristojne plaće. Tako smo saželi naslov članka o primamljivim oglasima za posao u kojem  Nautički centar Komiža traži radnike. Prema tekstu u oglasima, nude se plaće koje nisu loše, smještaj, ali i mogućnost nagrade za dobar rad, kao i zimske plaće, iako se radi sezonski – do 7 mjeseci. No, je li baš tako? Čitateljica je tragom ove informacije otišla provjeriti i došla do zanimljivih spoznaja.

– Za ni jedan posao ne postoji potražnja od 7 mjeseci godišnje a to je uvijek za dobivanje statusa stalnog sezonca, a s obzirom koliko koštaju hrana i smještaj na otoku, treba se dobro zamisliti o isplativosti ovog posla – kaže nam uvodno čitateljica, pa detaljnije pojašnjava:

– U radnom sam odnosu i moja primanja ne zadovoljavaju vlastite potrebe te sam se odlučila pogledati što se to nudi na tržištu rada pod tako primamljivim oglasom. Sezonskim radom sam namjeravala upotpuniti kućni budžet te riješiti neka dugovanja. Primamljiva je bila i ponuda “stalnog sezonca” što bi mi omogućilo da pet mjeseci godišnje budem osigurana i sa obitelji no niti jedna od ponuda koje moje kvalifikacije pokrivaju nema potražnju za sedmomjesečnim radom koji je uvjet za status “stalnog sezonca”.

“Oglas nije realan” 

Čitateljica navodi i svoje razočaranje

– Za radno mjesto “Prodavač/ica suvenira i ulaznica za Modru špilju na Biševu”, osnovna plaća je 5.500 kn do 7.900. Smještaj je osiguran, ali hrana nije. Radno vrijeme je 8 sati dnevno. Za radno mjesto “Privezivač plovila / Redar u luci” Fiksna je plaća 6.600 kn. Nema smještaja ni hrane – dodaje.

Razočarana sam jer oglas nije realan i još jednom dovodi u pitanje poštenog i iskrenog poslovanja. Moguće je da će i pronaći radnu snagu ali poznavajući uvjete rada na otoku, skupoću i stres vrlo vjerovatno je da će u pola sezone ostati bez osoblja i time naštetiti vlastitom poslovanju – uvjerena je čitateljica koja je svoju potrebu za sezonskim poslom odlučila potražiti ipak negdje drugdje.

PROČITAJTE JOŠ: ŽELITE RADITI NA OTOKU? Neobični oglasi za pristojne plaće

D.G.