Pet naseljenih otoka – četiri različite tarife

Foto: Pixabay

PRVIĆ/ZLARIN/KRAPANJ – To je slika šibenskog arhipelaga kada je riječ o paušalnom porezu za iznajmljivanje. Od 200 kuna na Prviću do 300 na Zlarinu i Krapnju, koliko se plaća i u Šibeniku. I nitko nije poslušao zahtjev Otočnog sabora da se svim otočanima “odreže” najniži mogući porez – 150 kn po krevetu godišnje.

Najbliži su tomu bili u Gradu Vodicama. Iznajmljivačima na svojem jedinom nastanjenom otoku Prviću snizili su paušal s 300 na 200 kuna! Otočani hvale takav potez lokalne samouprave, piše HRT.

A ono što su Prvićani uštedjeli na paušalu, izgubili su na odvozu otpada koji će plaćati dvostruko više nego dosad.

Dvije milje dalje na Zlarinu, pod upravom Grada Šibenika, još turobnije. Paušal im ostaje kao i dosad – 300 kuna po krevetu godišnje.

Otočani na Zlarinu i Krapnju plaćaju jednak paušal kao iznajmljivači u Šibeniku – s dvosturko duljom sezonom i nebrojenim sadržajima u odnosu na otoke.

Otoci, kažu, stare i umiru. Nemaju drugih prihoda. Prijevoz do otoka posebna je priča. Građevinski su zahvati kao suho zlato.

Na otoku Kaprije paušal iznosi 255 kuna, na Žirju 210 po krevetu godišnje. Pet nastanjenih otoka šibenskog arhipelaga – četiri različite tarife.

Šibenski gradski oci pravdaju se nedostatkom vremena. Za sljedeću godinu najavljuju novi cjenik paušala, no bez pojeftinjenja.

A nije samo problem u visini paušala nego i u korištenju tog novca. Pa se otočnim perjem, primjerice, kiti i Milan Bandić.

Hrvatska je lokalna samouprava u odnosu prema otocima, tvrde boduli, pala na ispitu! Država bi im pak mogla mnogo više pomoći primjenom europske direktive o PDV-u.

– Mi imamo na europskim otocima 90 posto da nemaju PDV, porez na dodanu vrijednost, a ovi drugi – 50 posto je manji nego što je na kopnu, tvrdi predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

No o tome još ni spomena iako su političarima puna usta revitalizacije otoka. Tako blizu, a tako daleko! I od kopna. I od srca odgovornih.

HRT