Pod nepoznatim okolnostima potopljen servisni brod ribogojilišta kod otoka Vrgade

PAKOŠTANE/VRGADA – Servisni brod ribogojilišta kod otoka Vrgade, u vlasništvu tvrtke Kornat ittica d. o. o., pod zasad nepoznatim okolnostima preko noći se našao na dnu mora dok je bio na privezištu.

U blizini uzgajališta ribe koje se nalazi jugoistočno od Vrgade, očevici su nam dojavili o onečišćenju mora naftom, a na samom ribogojilištu viđena su još dva servisna broda kako vlastitim snagama pokušavaju izvući trećeg. Kako doznajemo, djelatnici ribogojilišta su naposljetku izvukli brod koji se nalazio usred sistema kaveza.

Informaciju nam je potvrdio i voditelj uzgajališta, Tomislav Bulat:

– Katamaran duljine 8 metara potopljen je na vezu preko noći iz neutvrđenih razloga. Nikome zasad nije jasno kako se to moglo dogoditi. Odmah smo postavili barijere za naftu i pristupili vađenju. Brod je izvađen, u plovnom je stanju i ide u tegalj, a upravo idemo prijaviti događaj pomorskom kapetanu u Biogradu – pojasnio nam je Bulat.

Našoj redakciji se javio i direktor Denis Pece:

– Nemamo viziju kako se to moglo dogoditi. Kad se brod izvadi vani, pregledat će ga i vidjeti što se dogodilo. Bio je uredan servisiran. Na ribogojilištu su cijelu noć i dva naša zaposlenika, ali brod je van njihova vidokruga.

Pece otklanja sumnju u ljudski faktor, jer kako kaže:

– S lokalnom zajednicom imamo dobre odnose. Mislim da smo najveći poslodavac i najviše doprinosimo budžetu lokalne zajednice. Ne vjerujem da nam se netko zamjerio.

Photo: Vesselfinder / Screenshot

Na teren je upućena i Lučka kapetanija, potvrdio nam je David Radas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

– Kad su u pitanju gospodarske djelatnosti na moru, lučke kapetanije imaju dodatnu pozornost u smislu redovnog nadzora subjekata, pa su tako i ovaj put izišli na teren.

O istjecanju nafte u more kaže:

– U pravilu kad se dogodi istjecanje naftnih ili benzinskih derivata, osim fizičkim branama kemijski se ne djeluje jer se čini veća šteta pošto nafta brzo evaporizira. Nije bilo koordinirane akcije, obavljeno je sve u okviru poslovnog subjekta kioji je poduzeo sve da se šteta sanira. Kapetanija je iz Zadra stigla na uviđaj, o čemu će napraviti redovno dnevno izvješće u okviru redovnog nadzora – kaže Radas.

Inače, osnivači tvrtke su talijanske kompanije Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell Est Europeo – Finest S.p.A. U upravi je  osim Denisa Pece i Talijan Ugo Biasin.

D.G.