Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije

Ilustracija: Wikimedia/Morski.hr

U drugom dijelu rubrike “Jeste li znali?” koju za Vas odabire Gordana Igrec, donosimo neke manje poznate činjenice o Veneciji, Dalmaciji, njihovom odnosu i ustrojstvu. 

Da – je 1553. godine mletački predstavnik Giovanni Battista Gistuiniani putujući po Dalmaciji zapisao sljedeće za Šibenik: „nošnje stanovnika, njihov govor i njihovo obećanje, sve je hrvatsko. Sve žene se odijevaju po hrvatsku i gotovo ni jedna ne zna talijanski govoriti. I u Trogiru: „stanovništvo ovog grada živi po hrvatskim običajima. Istina je, da se neki od njih odijevaju na talijanski način, ali ti su rijetki. Svi znadu govoriti talijanski, ali u svojim kućama govore hrvatski, i to zbog žena, jer malo koja od njih razumije talijanski, a ako ga koja i razumije, neće da govori drugim, osim svojim materinjim jezikom.“ U šibenskim samostanima i ostalima u Dalmaciji u to doba sve časne sestre govore samo hrvatskim jezikom“

Da – kada je Venecija uzela dalmatinske gradove nije dozvolila kleru pristup u veliko plemićko vijeće, a niti u pučke skupštine. (Prema današnjem tumačenju te odluke, kler nije imao nikakv utjecaj na javni i politički život u to vrijeme.)

Da – je u 15. Stoljeću došlo do krvavih sukoba između plemića i pučana u Splitu, Trogiru, Hvaru i Šibeniku.

Da – u Dalmaciji za venecijanske vlasti nije bilo kmetova! Ljudi su se djelili na plemiće i pučane. U 16. stoljeću u nekim gradovima počeo se stvarati i građanski stalež!

Da – je Venecija zadala Dalmaciji najteži udarac kada je 15.siječnja 1452.godine njena Vlada naredila da se sva trgovačka roba u Dalmaciji mora izvoziti u – Veneciju i ni u bilo koje drugo mjesto!

Da – su dalmatinski gradovi još prije dolaska mletačke vlasti gotovo svi imali svoje javne škole!

Da – je 1848.godine car Ferdinand izdao patent kojem daje slobodu tiska, određuje narodnu gardu i saziv poslanika pokrajinskih staliža da svi oni zajedno izrade Ustav koji je on odredio! Dalamtinski intelektualci su sa oduševljenjem prihvatili tu ideju Habsburškog cara.

Da – je grad Varaždin dok je bio u Habsburškoj monarhiji glavni grad Hrvatske tražio pridruženje Dalmacije Hrvatskoj, jer je ona nekad njoj pripadala. Sličan je zakon istoga dana donio i Zagreb, ističući kako: „Dalmacija pripada Hrvatskoj po zakonu, historiji i narodu“.

PROČITAJTE JOŠ: More zanimljivosti donosimo u novoj rubrici “JESTE LI ZNALI?”

Gordana Igrec