Za buduće studente vojnog pomorstva osigurani stipendije, smještaj, hrana i siguran posao

Photo: MORH

SPLIT – U splitskoj Lori zainterisrani maturanti mogli su ovog vikenda obići studij vojnog pomorstva i upoznali se s mogućnošću studiranja i zapošljavanja u ratnoj mornarici. Školovanje za časnika u hrvatskoj vojsci nije lako, a najbolje to znaju kadeti koji već prolaze obuku.

– Nije teško jer ovo je poziv jer ako to voliš u ovome ćeš ustrajati, radit ćeš i nećete ništa slomiti, nećeš posustati. Samo trud, rad I sve se može – rekao je za RTL Petar Vukšić, kadet studijskog programa Vojno pomorstvo

– Uvijek sam bila nekako za tu vojsku, prvenstveno jer mi je otac branitelj. Ima neki drugi pogled na to sve I jako su sretni pogotovo kad vidim kako tati oči sjaje kad me vidi u odori – rekla je Andrea Šimić, kadetkinja studijskog programa Vojno pomorstvo

Photo: MORH/J.Kopi

Budućim studentima osigurane su stipendije, a nakon završetka studija i zaposlenje.

– Interes je odličan jer je ulazni kapcitet ograničen temeljem potreba Hrvastke ratne mornarice za koju je prošlu godinu bio 30, a ovu 25 . tako da smo mi popunili ukupan kapacitet prošle godine. Bilo je tri puta više zainteresiranih od slobodnih mjesta, a ove godine očekujemo da će to ići iznad pet puta – rekao je kapetan fregate Luka Mihanović, nastavnik na Hrvatskom vojnom učilištu.

PROČITAJTE JOŠ: Dan otvorenih vrata HVU „Dr. Franjo Tuđman“ u Splitu

Photo: OSRH / L. Mihanović

U obilasku su učenici srednjih škola imali priliku saznati što se od njih očekuje.

– Traži se B razina na maturi o traži se fizičke stvari. Volim more I sve skupa me to privlači i htjela bi to upisati – rekla je Erika.

– Fakultet je jako zanimljiv meni je otac radio u vojsci pa eto malo dosta me zanima i razmišljam se čak upisati – rekao je Roko.

Praksa se provodi i na brodovima ratne mornarice. Odnedavno flota ima i najmlađeg člana – protip obalnog ophodnog broda “Omiš”, koji je opremljen suvremenim navigacijskim sustavom I naoružanjem.

A do završetka još četiri takva broda, stići će i nove generacije časnika koje će ploviti na njima.

Dragana Eterović, RTL