Drveni most u kanalu sv. Ante kojeg je devastiralo jugo, opet prohodan

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko kninske županije / Facebook

ŠIBENIK – Drveni most na šetnici u kanalu sv. Ante koji vodi prema Školjiću, saniran je i siguran za sve šetače nakon što je stradao prošli tjedan tijekom jakih udara juga, obavijestili su iz županijske Javne ustanove Priroda.

Tako sada opet možete uživati u rekreaciji i šetnji na ovom jedinstvenom lokalitetu, jer su radnici brzo sanirali štetu nastalu tijekom jakih udara juga koji su pomaknuli daske pa je most neko vrijeme bio zatvoren za posjetitelje.

Inače, nedavno su dovršeni i sanacija mula i pristupne rampe na ulazu u tvrđavu svetog Nikole, a u tijeku su i radovi na osiguranju tvrđave kako bi do ljeta bila spremna za posjetitelje i to putem morskog ulaza.

Paralelno se radi kompletna projektna dokumentacija za sanaciju cijele tvrđave koja bi trebala uslijediti tek za nekoliko godina, a tim projektom trebalo bi se pronaći rješenje za kopneni ulaz na tvrđavu, piše ŠibenikIn.

– U potrazi za kopnenim ulazom kopali smo s dvije sonde, no morat ćemo ići s drugim rješenjem. U sklopu projektne dokumentacije sanacije tvrđave napravit će se tri prijedloga rješenja za kopneni ulaz sa školjića. Teško je govoriti o konačnom rješenju jer svi prijedlozi trebaju proći sva odobrenja UNESCO-a. Iako je to dugotrajna procedura, konzervatori su s nama, imamo super suradnju i vjerujemo da ćemo naći dobro rješenje – kazala je  koordinatorica radova na tvrđavi Sanja Slavica Matešić.

I projekt valorizacije kanala svetog Ante ide dalje, a u Minerskoj će niknuti Posjetiteljski centar kojem tepaju ‘dnevni boravak Šibenčana’. Projekt je to vrijedan 26 milijuna kuna, a na mjestu vojnih hangara u Minerskoj bit će izgrađena moderna zgrada u kojoj će posjetitelji moći saznati sve o drugom šibenskom UNESCO-vom zaštićenom dobru, uz suvenirnicu i ugostiteljski objekt. Sve to trebalo bi biti gotovo do kraja 2020. godine pa će područje oko tvrđave svetog Nikole postati zaokružena cjelina.

ŠibenikIn

Vaš komentar