Drveni most u kanalu sv. Ante kojeg je devastiralo jugo, opet prohodan

ŠIBENIK – Drveni most na šetnici u kanalu sv. Ante koji vodi prema Školjiću, saniran je i siguran za sve šetače nakon što je stradao prošli tjedan tijekom jakih udara juga, obavijestili su iz županijske Javne ustanove Priroda.

Tako sada opet možete uživati u rekreaciji i šetnji na ovom jedinstvenom lokalitetu, jer su radnici brzo sanirali štetu nastalu tijekom jakih udara juga koji su pomaknuli daske pa je most neko vrijeme bio zatvoren za posjetitelje.

https://www.facebook.com/JUPrirodaSKZ/photos/rpp.243746109092187/1471032683030184/?type=3&theater

Inače, nedavno su dovršeni i sanacija mula i pristupne rampe na ulazu u tvrđavu svetog Nikole, a u tijeku su i radovi na osiguranju tvrđave kako bi do ljeta bila spremna za posjetitelje i to putem morskog ulaza.

Paralelno se radi kompletna projektna dokumentacija za sanaciju cijele tvrđave koja bi trebala uslijediti tek za nekoliko godina, a tim projektom trebalo bi se pronaći rješenje za kopneni ulaz na tvrđavu, piše ŠibenikIn.

https://www.facebook.com/JUPrirodaSKZ/photos/rpp.243746109092187/1465685363564916/?type=3&theater

– U potrazi za kopnenim ulazom kopali smo s dvije sonde, no morat ćemo ići s drugim rješenjem. U sklopu projektne dokumentacije sanacije tvrđave napravit će se tri prijedloga rješenja za kopneni ulaz sa školjića. Teško je govoriti o konačnom rješenju jer svi prijedlozi trebaju proći sva odobrenja UNESCO-a. Iako je to dugotrajna procedura, konzervatori su s nama, imamo super suradnju i vjerujemo da ćemo naći dobro rješenje – kazala je  koordinatorica radova na tvrđavi Sanja Slavica Matešić.

I projekt valorizacije kanala svetog Ante ide dalje, a u Minerskoj će niknuti Posjetiteljski centar kojem tepaju ‘dnevni boravak Šibenčana’. Projekt je to vrijedan 26 milijuna kuna, a na mjestu vojnih hangara u Minerskoj bit će izgrađena moderna zgrada u kojoj će posjetitelji moći saznati sve o drugom šibenskom UNESCO-vom zaštićenom dobru, uz suvenirnicu i ugostiteljski objekt. Sve to trebalo bi biti gotovo do kraja 2020. godine pa će područje oko tvrđave svetog Nikole postati zaokružena cjelina.

ŠibenikIn