Zadarski gradonačelnik među posljednjima osudio govor Tajanija

Photo: Facebook

ZADAR – Iredentističku i fašistoidnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj Istru i Dalmaciju naziva talijanskima, među posljednjima je osudio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Naime s obzirom da nismo u javnom prostoru primjetili reakciju zadarskog gradonačelnika, poslali smo mu upit na kojeg smo upravo dobili odgovor.

Očitovanje gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića za Morski.hr, prenosimo u cijelosti:

Vrijeme kada je Zadar najviše nazadovao

“Najoštrije osuđujem takve izjave koje podsjećaju na fašističku okupaciju Istre, Zadra, Dalmacije i otoka. Najmračnije razdoblje u povijesti Zadra, kada je kao grad najviše nazadovao, upravo je bilo vrijeme fašističke okupacije koje je donijelo tragediju našim građanima, pogotovo otočanima, uz ogromne žrtve. Pripojenje Istre i Dalmacije matici zemlji jedan su od temelja naše države. Državni je to spomendan koji se svake godine obilježava u našem gradu. Također, u Domovinskom ratu smo pokazali kako se voli svoja domovina čiju smo teritorijalnu cjelovitost sačuvali i obranili.

Neovisno na kojem mjestu i kojim povodom, ovakve izjave danas svakome u demokratskom svijetu zvuče nevjerojatno, ali ih svakako treba uvijek i odlučno osuditi. Hrvatska je međunarodno priznata država, punopravna članica EU i nema potrebe bojati se bilo kakvih teritorijalnih prekrajanja. Mi u Zadru nemamo straha zbog toga. Svjesni smo i utjecaja talijanske kulture na naše podneblje, no spominjanje bilo kakvih teritorijalnih pretenzija, koje su u našim krajevima uvijek završavale krvlju, je neprihvatljivo. Istaknuti talijanski političar, štoviše predsjednik Europskog parlamenta, to mora znati.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Branko Dukić”

U Italiji se također bira “gradonačelnik Zadra”, ali “u izgnanstvu”

Zadarski gradonačelnik se ne boji, ali inače u punopravnoj članici EU, Talijanskoj Republici održava se redoviti izbor gradonačelnika Zadra za tzv. slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.

Kako piše portal Narod.hr, uvidom u Statut „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ utvrđeno je da je jedan od njezinih ciljeva „zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“, a prema članku 10. Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ općinski vijećnici neposredno nakon proglašavanja da su izabrani potpisuju sljedeću izjavu: „U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo pravo na izgubljenu zemlju“. Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i danas djeluje.

Pravi gradonačelnik Zadra slavi antifašizam, ali ne pod zvijezdom

Branko Dukić inače nastavlja tradiciju odavanja počasti poginulim partizanima pri oslobođenju Zadra na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, ali kao i svoj prethodnik Božidar Kalmeta to odbija učiniti ispred spomenika ispred spomen-opilježja s partizanskim simbolom – zvijezdom petokrakom. Vijenac umjesto toga polaže ispod spomen-ploče bez oznaka petokrake na Narodnom trgu, a za osloboditelje Zadra umjesto riječi “partizani”, jednako kao i Kalmeta prije njega, koristi riječ “antifašisti”.

PROČITAJTE JOŠ: Odgovor na talijansko posezanje hrvatskog Jadrana: Tuđe nećemo, svoje ne damo!

D.G.