Istraga zbog nasukavanja katamarana na Žirju

ŽIRJE/ŠIBENIK – Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu pokrenula je istragu nakon što se prije tjedan dana katamaran Komiža nasukao na otoku Žirju, doznaje  ŠibenikIn iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture. Katamaran Komiža koji danas zbog kvara na motoru ponovno nije isplovio sa Žirja bit će izvučen na suho, a na liniju Šibenik-Kaprije-Žirje tvrtka Camataran line šalje zamjenski brod.

– U cilju utvrđivanja uzroka pomorske nezgode na Žirju u tijeku je postupak koji provodi Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Istražiteljski tim Agencije obavio je terenske očevidne radnje nakon čega se započelo s analizom svih potrebnih informacija u svrhu donošenja odluke o pokretanju istrage, uz napomenu da je glavni istražitelj pomorskih nesreća ispred agencije, upravo s jučerašnjim danom (11.02.2019. godine) donio odluku o pokretanju istrage, o čemu će Agencija izdati priopćenje za javnost – rekli su u Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture.

Nakon obavljenog očevida u nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik iz nadležnog ministarstva kazali su nam da je zaključeno kako na uzrok nasukavanja broda zapovjednik nije mogao utjecati, niti je mogao predvidjeti uzrok pomorske nezgode, već je svojim odlukama umanjio moguće teže posljedice nasukavanja.

– S tim u vezi, šteta koja je nastala na trupu i pripadcima broda, kao posljedica nasukavanja, najmanja je moguća te je brodu, nakon obavljenog pregleda od strane Hrvatskog registra brodova, odobrena plovidba do zaključno 28.02.2019. godine, kada brod ima biti izvučen na suho radi pregleda trupa i ostalih brodskih sustava – kazali su u ministarstvu.

ŠibenikIn