Najveći nautički B2B sajam na svijetu seli iz Zagreba u Beč

Photo: ICE/PR

ZAGREB – Preko 1.500 stručnjaka iz 42 države strategije za razvoj nautičke industrije do sada su dogovarali u Zagrebu.

Međunarodni B2B sajam International Charter Expo (ICE) okupljao je u Zagrebu posljednjih pet godina najveće svjetske čarter tvrtke, agencije, brodogradilišta i dobavljače u nautičkoj industriji. Organizatori sajma, tvrtka Jadranski skiperi d.o.o., odlučili su sajam od ove godine (7.-10.11.) održavati u najvećem austrijskom sajamskom prostoru; Marx Halle u Beču.

– Svaki projekt u nekom trenutku zaživi i razvije svoj momentum, karakter i vlastitu volju. Trenutno su industriji potrebni novi prodajni kanali za čarter tvrtke i dobra prometna povezanost sa dalekim zemljama. Beč će otvoriti ta vrata i osigurati daljnji rast i razvoj; kako sajma tako i čarter industrije istaknuo je direktor i idejni začetnik sajma, Tino Prosenik.

Photo: Letim studio/ICE PR

International Charter Expo prošle je godine u Areni Zagreb okupio predstavnike 150 čarter kompanija (fleet operators), 200 čarter agencija te dobavljače roba i usluga u nautičkoj industriji. Izlagači su došli iz 42 države, a zajedno čine flote od preko 10.000 plovila na Mediteranu, Karibima, Bahamima, u Aziji, Indijskom oceanu, Pacifiku i Južnom Pacifiku. Sajmu su prisustvovali i najveći brodograditelji čarter jahti: Beneteau, Hanse, Jeanneau, Lagoon, Catana – Bali, Elan, Bavaria i Sunreef. Posljedica okupljanja sva tri sektora u industriji je preko 5.000 sastanaka u tri dana, koji su zakazani i mjesecima unaprijed pomoću specijalizirane aplikacije, a koji određuju smjer nautičkog turizma u nadolazećoj sezoni.

– Željeli smo da ICE bude uspješan hrvatski proizvod prepoznat u globalnim razmjerima. Nažalost, nedostatak razumijevanja i kapaciteta hrvatske birokracije i infrastrukture, natjerao nas je da se okrenemo u drugom smjeru i ponudimo domaćinstvo ovog jedinstvenog sajma Austriji – dodao je Prosenik.

Photo: Letim studio/ICE PR

Sajam je nastao u Zagrebu 2013. godine pod nazivom “Dani hrvatskog chartera”. Zbog jedinstvenog koncepta i velike potražnje za ovakvim događajem, on već 2015. prerasta u ICE – međunarodnu B2B manifestaciju koja okuplja većinu sudionika ove globalne industrije.

Iako je Hrvatska trenutno vodeća čarter industrija na svijetu, centralni sajam industrije nikako da nađe svoje mjesto u domovini. Već 2014. sajam raste velikom brzinom no ne uspijeva naći lokaciju u Zagrebu pa je 2015. morao biti održan u Opatiji.

U 2016. organizacija prvi puta uspijeva sajam održati u zagrebačkoj Areni. Nažalost, Arena Zagreb pokazala se problematičnom. U 2018. nastavljaju se tehnički problemi u Areni te se donosi odluka o promjeni lokacije. Obzirom da u Zagrebu nema adekvatne alternative, sajam će se od 2019. održavati u Beču.

Marija Slijepčević