1 min. čitanja

NEDOSTAJE RIBARA Ribarski brodovi privezani, nema tko raditi

NEDOSTAJE RIBARA Ribarski brodovi privezani, nema tko raditi
Foto: Youtube/Screenshot

TRIBUNJ – Trenutačno samo u Tribunju ribarima nedostaje 50 radnika koji su voljni raditi na ribarskim brodovima. Zbog takvog dramatičnog nedostatka radne snage ribari su čak primorani ostavljati na vezu svoje brodove što u konačnici, vodi ugrožavanju egzistencije cijelih ribarskih obitelji. Čulo se to na sastanku u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije gdje su se, na temu nedostatka radne snage u ribarstvu, okupili predstavnici Šibensko-kninske županije, Županijske obrtničke komore, Ribarske zadruge Adria-Tribunj, Lagur-a Galeb, županijskog Ceha ribarstva te predstavnici cehova ribarstva udruženja obrtnika iz Vodica, Murtera i Šibenika, piše ŠibenikIn.

– Iako problem nedostatka  radne snage u ribarstvu nije od jučer,  ribari Šibensko-kninske županije  prvi javno  ukazuju na njega te će Županijska Obrtnička komora kao njihova matična institucija inicirati konkretne aktivnosti koji bi mogli dati rezultata kao što je dogovaranje s Zavodom za zapošljavanje svojevrsnog sajma poslova u ribarstvu kako bi se uspostavio neposredni kontakt između ribara –obrtnika i potencijalnih zaposlenika – kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Dodao je da bi dugoročno trebalo raditi na promociji ribarskog zanimanja ali i svih drugih obrtnih zanimanja kako bi se postepeno stekla pozitivnija slika o vrijednosti tih poslova.

Naime, u raspravi se u više navrata istaknulo kako posao ribara obuhvaća niz pozitivnih karakteristika o kojima se nikad nije glasno govorilo kao što je cjelogodišnja zaposlenost,  prosječna visina plaće od oko 7 tisuća kuna, plaćanje osposobljavanja te osiguranog toplog obroka, radne odjeće i ostalog.

Sve su to prednosti posla na ribarskom brodu u odnosu na neke sezonske poslove. Na sastanku je istaknuto da će se, ukoliko to bude potrebno, radnike u ribarstvu morati tražiti u Slavoniji jer za ribarstvo nisu odobrene uvozne kvote radne snage.

ŠibenikIn

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.