NEDOSTAJE RIBARA Ribarski brodovi privezani, nema tko raditi

Foto: Youtube/Screenshot

TRIBUNJ – Trenutačno samo u Tribunju ribarima nedostaje 50 radnika koji su voljni raditi na ribarskim brodovima. Zbog takvog dramatičnog nedostatka radne snage ribari su čak primorani ostavljati na vezu svoje brodove što u konačnici, vodi ugrožavanju egzistencije cijelih ribarskih obitelji. Čulo se to na sastanku u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije gdje su se, na temu nedostatka radne snage u ribarstvu, okupili predstavnici Šibensko-kninske županije, Županijske obrtničke komore, Ribarske zadruge Adria-Tribunj, Lagur-a Galeb, županijskog Ceha ribarstva te predstavnici cehova ribarstva udruženja obrtnika iz Vodica, Murtera i Šibenika, piše ŠibenikIn.

– Iako problem nedostatka  radne snage u ribarstvu nije od jučer,  ribari Šibensko-kninske županije  prvi javno  ukazuju na njega te će Županijska Obrtnička komora kao njihova matična institucija inicirati konkretne aktivnosti koji bi mogli dati rezultata kao što je dogovaranje s Zavodom za zapošljavanje svojevrsnog sajma poslova u ribarstvu kako bi se uspostavio neposredni kontakt između ribara –obrtnika i potencijalnih zaposlenika – kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Dodao je da bi dugoročno trebalo raditi na promociji ribarskog zanimanja ali i svih drugih obrtnih zanimanja kako bi se postepeno stekla pozitivnija slika o vrijednosti tih poslova.

Naime, u raspravi se u više navrata istaknulo kako posao ribara obuhvaća niz pozitivnih karakteristika o kojima se nikad nije glasno govorilo kao što je cjelogodišnja zaposlenost,  prosječna visina plaće od oko 7 tisuća kuna, plaćanje osposobljavanja te osiguranog toplog obroka, radne odjeće i ostalog.

Sve su to prednosti posla na ribarskom brodu u odnosu na neke sezonske poslove. Na sastanku je istaknuto da će se, ukoliko to bude potrebno, radnike u ribarstvu morati tražiti u Slavoniji jer za ribarstvo nisu odobrene uvozne kvote radne snage.

ŠibenikIn