STINICE Posjetiteljski raj na istočnoj obali Visovačkog jezera

Photo: Ilija Kordić

SKRADIN – Posebnost rijeke Krke njezina je raznolikost. Duž svoga toka oblikovala je prirodne cjeline jedinstvene po krajobraznim obilježjima, bioraznolikosti i tragovima življenja čovjeka na njezinim obalama. Upravo takav komad raja jesu Stinice, smještene na istočnoj obali Visovačkog jezera. Tu (neslužbeno) počinje magični srednji tok rijeke, gdje ona postaje pomalo mističnom. Taj dojam prvi nagovješćuje „Gospin otok“ Visovac, „bijela stijena“ usred jezera na kojoj od 15. stoljeća žive i mole franjevci. Stoljetna šuma hrasta medunca i bijeloga graba, u kojoj počinje poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, i posjetiteljski centar Visovačka kuća „Kuželj“ čine ovaj prostor jedinstvenom posjetiteljskom cjelinom, s uređenom infrastrukturom i raznolikim sadržajima.

Visovačko jezero najveće je proširenje i akumulacija slatke vode od Skradinskoga buka do tjesnaca Među gredama. Njegov karakter nije potpuno jasan, ali ne zbog mistične čarolije, već zbog podijeljenih mišljenja znanstvenika. Za neke je Visovačko jezero cijeli prostor između Skradinskoga buka i Roškoga slapa, dug 11,7 km. Prema drugima, ono se prostire samo od tjesnaca Među gredama do suženja između vrhova Gradine i Pojatine, dugo oko 3,5 km i široko 750 m. Neki pak smatraju da taj tjesnac dijeli jezero na gornji i donji dio. Danas je prihvaćeno mišljenje da Visovačkome jezeru pripada prostor između tjesnaca Među gredama i Kaličkog busena ponad Skradinskog buka, sedrenog otoka koji razdvaja Krku i Čikolu, dakle da je približno dugo 9 km.

Photo: Boris Kačan

Tu prirodnu cjelinu karakterizira izrazita otvorenost prostora s otočićem kao središnjim elementom kompozicije. Tako ćete je doživjeti s vidikovca u Brištanima Donjim, na kojemu u pogledu uživa i kameni kralj Petar Svačić. Odatle se serpentine spuštaju do obale, na kojoj je rekonstruirano pristanište za brodove koji posjetitelje prevoze do otoka. Tu se nalazi i obnovljeni objekt za prihvat posjetitelja s uređenim okolišem i manjim amfiteatrom za koncerte i priredbe u okviru Krkina kulturnog ljeta. Stinice su početak poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, duge 8,5 km. U stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijeloga graba na početku staze smjestila se Visovačka kuća „Kuželj“ s izložbenim postavom „Lugareva kuća“, dok je okoliš osmišljen kao mali edukativni park za djecu na temu šumskih ekosustava.

Stinice kakve su danas rezultat su stvaralačkog čina prirode i čovjekova upravljanja. To je idealan lokalitet za posjetitelje koji Park obilaze samostalno ili organizirano, kombinirajući različite oblike posjećivanja: vožnju automobilom i/ili brodom, upoznavanje s kulturnopovijesnom baštinom, meditativnu šetnju Visovcem, istraživanje šume ili aktivnu šetnju poučno-pješačkim stazama.

Sponzorirani članak