U Zadru predstavljen projekt za očuvanje pomorskog okoliša

Photo: Tomislav Ivanov

ZADAR – Projekt NETWAP – NETwork of small “in situ” WAste Prevention and management initiatives” predstavljen je u Zadru. Kako je naglašeno, svrha ovog projekta je suočavanje s potencijalnim štetama u okolišu i poboljšanje kvalitete pomorskog okoliša u odabranim lokacijama programskog područja kroz poticanje razine svijesti u lokalnim zajednicama, jačanje kapaciteta, znanja i vještina te autonomije donošenja odluka, sukladno metodologiji održivog gospodarenja otpada koja se temelji na inovativnim tehnologijama i postupcima.

Projekt se provodi u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Partneri u projektu s hrvatske strane su Čistoća d.o.o. te Institut Ruđer Bošković (IRB), dok su partneri s talijanske strane Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l’energia e lo sviluppo economico sostenibile (ENEA), Molise Verso Il 2000 S.R.L. -Società Consortile A.R.L., Fondazione Fenice O.N.L.U.S. te Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto (UCV), piše Narodni list.

Provedba projekta trajat će do 31. 12. 2020. godine. Vrijednost projekta iznosi 1.480.153,25 €, od čega je 1.258.130,26 € sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Pitanje prevencije nastajanja štete u okolišu i poboljšanje kvalitete morskog okoliša teme su oko kojih smo okupili ovo projektno partnerstvo i gdje želimo napraviti daljnji razvojni iskorak. To vidim kao iznimno koristan pravac razvoja te mogućnost učvršćivanja veza između Zadra i naših prvih susjeda s kojima dijelimo resurse, ali i skrb o očuvanju Jadranskog mora. Projekt je ovo na kojemu jedni od drugih možemo učiti, a nama kao gradu se pruža prilika primijenjivati u svome radu najbolje europske prakse – kazao je tom prigodom gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Na predstavljanju projekta bili su i predstavnici projektnih partnera: Adolfo Fabrizio Colagiovanni (Molise verso il 2000), Francesco Pulejo (Foundazione fenice) i Neven Cukrov (Institut Ruđer Bošković).

Narodni list