MOLAT Vlada umjesto liječnika, otoku stare populacije darovala biciklističke staze!

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Grad Zadar se na svojim stranicama pohvalio s 200.000 kn koje je stiglo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a namijenjeno za otok Molat. Otok koji je na popisu stanovništva iz 2011. godine imao 197 stanovnika za taj novac dobit će, ni više ni manje nego uređene biciklističke puteve sa svom popratnom infrastrukturom. 

Gesta Ministarstva bila bi divna, da nije dviju spornih činjenica zbog kojih je trebalo pametnije razmisliti o potrebama ovog otoka.

1. Struktura stanovništva otoka – Na Molatu žive starci. Prema istom popisu iz 2011., na otoku nije živio apsolutno nitko mlađi od 15 godina. U istoimenom naselju od ukupno 107 stanovnika, dvoje ih je bilo do 20, troje do 25, a nitko do 30 godina. Dvije su osobe između 30 i 40 godina. U Brguljama živi 48, a Zapuntelu 42 stanovnika. Da ne detaljiziramo statistiku, na otoku živi svega sedam osoba između 15 i 40 godina.

2. Obrazloženje namjene: “Cilj ovog programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, a konkretno na Molatu će se to ostvariti kroz uređenje biciklističkih puteva za domaće stanovnike, ali i u cilju jačanja turističke ponude otoka”, piše sasvim ozbiljno na stranicama Grada Zadra za otok na kojem je prema podacima Državnog zavoda za statistiku tek nešto više turista nego stanovnika, odnosno ukupan ih je broj gotovo svake godine daleko manji od 300. Pa da se na Molatu okupe stanovnici i svi gosti u jednoj godini, bilo bi ih manje nego što je bilo stanovnika 1900. godine kad je Molat brojao najviše – 560 stanovnika.

Postavlja se pitanje “ZA KOGA” se zapravo uređuju “biciklističke staze”? Je li ovo egzaktan primjer kako ulupati novac da bi ga opravdali prema javnosti, a kako bi se moglo toj istoj javnosti sutra reći kako se, citiramo “Vlada zalaže za kvalitetu života na otocima”. Dok se god potrebe otočana “osluškuju” u Zagrebu ili uopće ne osluškuju, na otocima života neće biti.

PROČITAJTE JOŠ: Donosimo Vladin plan za razvoj otoka u 2019. godini

Photo: Boris Kačan

Gdje pametnije potrošiti novac?

Otok Molat sa tri naseljena mjesta, Molat, Brgulje i Zapuntel uopće nema stalnog liječnika. Otok na kojem boravi 100-tinjak stanovnika između 41 i 95 godina, liječnika dobiva dvaput tjedno. Liječnik stiže utorkom i četvrtkom s otoka Ista, gdje stalno boravi.

Da rezimiramo, 200.000 kuna utrošenih na BICIKLISTIČKE STAZE otoka na kojem boravi staro stanovništvo, a ljeti se broj ljudi nikad ne popne na 300, moglo bi se doista potrošiti na plaću jednog doktora opće medicine.

Predsjednica Mjesnog odbora Meri Baranić već je javno spominjala sramotu u kakvom je stanju ambulanta, i da bi bilo dobro da dođe inspekcija pošto su i uvjeti rada katastrofalni.

Podsjetimo, i predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović je prilikom posjete Zadarskoj županiji u travnju 2016. godine prošetala Molatom. Tada je vrlo kratko i protokolarno posjetila bivši logor i groblje logoraša iz Drugog svjetskog rata. Mještani su negdje usput i nju brifirali o najvećem problemu otoka, zdravstvenoj zaštiti, vodoopskrbi i potrebi da se bivši dom JNA uredi u sve potrebniji dom za starije.

Naravno da se do danas nije napravilo apsolutno ništa. Sve do veljače 2019. godine, kad je netko pametan odlučio u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Zadrom izgraditi – biciklističke puteve s popratnom infrastrukturom. I tako “stvoriti preduvjete za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima. A na Molatu će se to ostvariti kroz uređenje biciklističkih puteva”. Ako bicikl ima i pentu, tko zna, možda će liječnik s Ista i češće navratiti.

I za kraj, podsjetimo se još nečeg; Vlada Republike Hrvatske ovog  je tjedna donirala 40 milijuna kuna za bolnicu u Mostaru, u sudjednoj Bosni i Hercegovini. Za razvoj otoka, kroz 40 projekata u 2019. godini, izdvojeno je sveukupno 22,8 milijuna kuna!

PROČITAJTE JOŠ: Bespovratna sredstva Zlarinu i Žirju u iznosu od samo 420 tisuća kuna

D.G.