NAPOKON Od subote na peškarijama opet srdela i inćun

Foto: Boris Kačan

Nakon lovostaja koji praktički neprestano traje od polovine prosinca 2018. godine, od 15. veljače 2019. godine bi se sitna plava riba smjela ponovno loviti, a dan poslije bismo svježu srdelu i inćuna trebali naći i na hrvatskim ribarnicama. Iako, još uvijek, u ograničenim količinama. 

Podsjetimo, prvi lovostaj trajao je do 15. siječnja, ali je odmah na snagu stupila nova zabrana koja traje od 16. siječnja do 14. veljače. S ciljem očuvanja fonda sitne plave ribe u Jadranu, država dodatno ograničava ribolovni napor i ulov po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu. Ograničenja ulova trajat će od 15. veljače 2019. godine u ponoć do 28. veljače u 12 sati.

Kako bi zaštitili riblje resurse u vrijeme mrijesta i rasta, u ovome slučaju male plave ribe, Ministarstvo poljoprivrede ribarima trebalo bi ribarima nadoknaditi gubitak prihoda zbog zabrane obavljanje ribolova. Ipak, te naknade često kasne i dovode u pitanje njihovo normalno poslovanje.

Svakako, ako vrijeme dozvoli, sutra bi na peškarijama trebalo biti inćuna i srdele. Ipak, zbog ograničenja ulova, ne u velikim količinama, pa se svakako preporučuje stići do ribarnice na vrijeme

D.G.