Brodosplit među prvima u svijetu uveo novi sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu

SPLIT – U Brodosplitu je održana svečana dodjela certifikata ISO 45001:2018, nove norme za sustav upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu.

Predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas Željko Pehar uručio je certifikat Zoranu Kunkeri, izvršnom direktoru i članu Uprave Brodosplita, uz čestitke za dobro obavljen posao izgradnje i primjene novog sustava. Riječ je o novoj međunarodnoj normi koja je trenutno broj 1 u svijetu i dodjeljuje se za sustave upravljanja zdravljem i sigurnosti, za dobru i učinkovitu praksu sustava upravljanja na području zdravlja i sigurnosti.

– Ovo postignuće kao jedna od značajnih komparativnih prednosti Brodosplita s obzirom na sve veće zahtjeve kupaca, rezultat je vrijednog timskog rada tijekom 9 mjeseci od objave nove norme ISO 45001:2018, kao zamjene za normu OHSAS 18001:2007, po kojoj se Brodosplit certificirao do sada. Usklađenjem svog sustava upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu sa zahtjevima nove norme ISO 45001:2018, Brodosplit je među prvima osigurao primjenu trenutno najbolje svjetske prakse u ovom području upravljanja – istaknuo je Zoran Kunkera, izvršni direktor i član Uprave Brodosplita.

Sustav je certificiran na razini matičnog društva Brodograđevna industrija Split, dioničko društvo i uključuje sva društva-kćeri grupacije Brodosplit. Kao preduvjet uspjeha izgradnje i primjene ISO sustava, Brodosplit od prvog trenutka dosljedno ispunjava osnovni zahtjev nove serije ISO normi, u punoj uključenosti najviših rukovodnih razina od izvršnog direktora i članova uprave do direktora sektora, službi i uključenih društava te njihovih najbližih suradnika.

– Brodosplit je jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja je certificirala svoj sustav upravljanja zaštite zdravlja i sigurnosti s ovom normom. Projekt implementacije i certifikacije ovog sustava je definitivno još jedan uspješan projekt u slijedu uspješnih poslovnih događaja kompanije od trenutka njezine privatizacije te dokaz posvećenosti managementa i svekolike skrbi za zaštitu zdravlja i sigurnosti svojih radnika. Radi se o normi čiji je fokus na radniku i na zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika, a štiteći svoje ljude kao najznačajniji i najdragocjeniji resurs kompanija štiti i sebe, svoj svekoliki poslovni sustav i kontinuitet poslovanja – naglasio je Željko Pehar, predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas.

Photo: Pixabay

Naše zadovoljstvo je tim veće što je Bureau Veritas Hrvatska bio sudionikom ovog projekta te dao svoj doprinos kroz provedbu certifikacijskog audita kao najvjerodostojniji čin validacije uspješnosti projekta. I na koncu čestitam svim djelatnicima Brodosplita, managementu, a posebno timu koji je bio odgovoran za realizaciju ovog projekta, dodao je Pehar.

Suštinski smisao ISO sustava upravljanja se može sažeti u dvije riječi: „KONTINUIRANO POBOLJŠAVANJE!“. Mada je ISO organizacija odredila rok od 3 godine za prijelaz na novu normu ISO 45001 od dana njene objave 12. veljače 2018., Brodosplit je to uspio obaviti u nepunih 9 mjeseci. Time je neupitno dokazao svoju trajnu opredijeljenost i ustrajnost na ovom, jedino ispravnom konceptu održavanja tako važnog sustava kao što je sustav za upravljanje poboljšanjima zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, u prvom redu za dobrobit svih zaposlenika i ostalih osoba tijekom njihovog boravka u brodogradilištu, a time i za zadovoljstvo kupaca i dobrobiti Brodosplita u cjelini.

– Direktor Službe zaštite na radu Ivica Sinovčić i predstavnik uprave za kvalitetu i koordinator integracije sustava Mladen Petrašić, kao i tim od 33 osposobljena interna auditora iz raznih organizacijskih jedinica Brodosplita, iznijeli su glavni teret tranzicije, izgradnje i provjere primjene sustava upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu.

Photo: Brodosplit

Zajedno sa direktorima organizacijskih jedinica kao odgovornim osobama za primjenu sustava, iskazali su pri tome primjeran profesionalni odnos prema preuzetim obvezama što je omogućilo ostvarivanje zacrtanih rokova, istaknuo je Zoran Ćosić, direktor Sektora upravljanja kvalitetom Brodosplita.

Grupa Brodosplit još od 2006. godine kontinuirano izgrađuje i unapređuje integrirani sustav upravljanja kvalitetom, okolišem, zdravljem i sigurnosti na radu, te energijom po normama ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 (OHSAS 18001) i ISO 50001, uz centralizirano upravljanje ovim sustavom. Jedno od područja sustavnog rada Brodosplita u narednom periodu je intenziviranje suradnje s dobavljačima i kooperantima u smislu primjene zahtjeva ISO normi, pa tako i norme ISO 45001:2018 radi sve većih zahtjeva kupaca.

Kako bi kontinuitet poboljšavanja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu bio osiguran, klasifikacijsko društvo Bureau Veritas Croatia će, sukladno ugovoru o certifikaciji, vršiti godišnje nadzorne provjere funkcioniranja te periodičko (trogodišnje) recertificiranje sustava upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu.

I.B.