ŠIBENIK Hoće li uspinjača od Doca do tvrđave sv. Mihovila kroz bedeme?

Photo: Muzej grada ŠIbenika / Facebook

ŠIBENIK – Studio ARX u suradnji sa švicarskom firmom Inauen-Schätti AG dao je svoju ideju o aktualnoj temi kako bi trebalo urediti pristup na tvrđavu sv. Mihovila kroz dvojne bedeme poznatih kao ‘Cesta spasa’. Ustupili su svoje rješenje Šibenskom portalu, a ono se oslanja na potpunu valorizaciju starih zidina koje se trebaju temeljito konzervirati i prezentirati javnosti. Temelji se na električnoj uspinjači koja je kao rješenje primijenjena u gradovima Europe poput Ljubljane, Salzburga, Budimpešte, Atene, Lisabona i niza drugih zaštićenih povijesnih dobara.

A u čemu je prednost uspinjače u odnosu na druga rješenja? Riječ je, vele arhitekti, o modernoj maksimalno ostakljenoj kabini dimenzija 3 puta 1,6 puta 2,2 metra za 20 do 30 ljudi koji omogućava prezentaciju dvojnih bedema u cijelosti s minimalnim invazivnim intervencijama, piše Šibenski portal.

Photo: Studio ARX
Photo: Studio ARX

– Tračnice po kojima kabina putuje vrlo su uske i traže točkasto temeljenje na velikim rasponima, čime bi se građevinska intervencija unutar bedema dovela na minimum, a time i opasnost od stradavanja vrlo osjetljive zaštićene strukture. Ovo rješenje omogućava promjenu nagiba tračnica, što zahtijeva zatečena konfiguracija terena unutar dvojnih bedema, a da pri tom pod kabine zadrži horizontalni položaj. Brzina kretanja je idealno prilagođena panoramskom razgledavanju i brzini protoka posjetitelja – ističu arhitekti Damir Lasinović i Jure Knežević iz studija Arx.

Photo: Studio ARX

Posljedica takvog rješenja je, napominju, financijski izuzetno rentabilna intervencija, ekološki prihvatljiva i samoodrživa. Točka krajnjeg podizanja nalazi se iznad najstrmijih dijelova uspona gdje nastavak obilaska ne traži ozbiljniji fizički napor, a omogućava daljnje razgledavanje podzida sa zapadne strane tvrđave s ostacima pripadajućih kula koje datiraju iz 14. ili 15. stoljeća.

– Smisao je posjetitelju približiti duž cijele trase povijesnu znamenitost dvojnih bedema, podzida i kula kao važni integralni dio tvrđave. Tijekom uspinjanja imat će priliku nesmetano doživjeti svu ljepotu zaštićene kulturne baštine, jer smisao pristupa kroz dvojne bedeme nije  samo brzi dolazak na tvrđavu, već cjelovito upoznavanje sa svim njenim dijelovima – rekli su Lasinović i Knežević.

U slučaju da to rješenje bude prihvatljivo konzervatorskim službama i gradskim ocima, svu projektnu dokumentaciju integriranu u arhitektonsko rješenje, kao i svu tehničku podršku švicarska tvrtka Inauen-Schätti AG je spremna ustupiti potpuno besplatno.

Goran Pauk, Šibenski portal