MORE “PRESUŠILO” – Rekordna oseka u Dalmaciji

Foto: Petar Šiško / Marina Blažević

SPLIT – U srijedu ujutro razina mora u Dalmaciji dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina.

Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:46 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu 5,2 cm. To je za oko centimetar niže od dosadašnje rekordno niske razine prije dva dana i više od metar ispod najviše razine mora koja je zabilježena 3. veljače, piše Dalmacija danas.

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine more zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli.

Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka nisu rijetkost nad Jadranom u najhladnijem dijelu godine. Upravo je anticiklona zaslužna da ove veljače imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora.

Dalmacija danas