Butković otočanima sa Žirja i Kaprija obećao riješiti problem s prijevozom na kopno

Foto: Boris Kačan

ŽIRJE/KAPRIJE – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je mještanima otoka Žirje i Kaprije, koji su u Šibeniku zatražili oduzimanje koncesija tvrtki Catamaran line jer zbog čestih kvarova katamarana ostaju izolirani, da će se za njihov slučaj će se naći rješenje.

Photo: Facebook

Na opasku novinara da s jedne strane Hrvatska ima Zakon o otocima koji je dobar, a s druge se strane zakoni ne poštuju, što otočanima život čini užasnim, Butković je rekao kako se tu radi o pojedinačnom slučaju, piše ŠibenikIN.

– Pa nije sve baš tako. Imamo jako dobro razveden obalni linijski prijevoz. Prošle je godine Agencija za obalni linijski prijevoz raspisala niz natječaja za nove i postojeće linije i mislim da je to jako dobro uređeno – kazao je.

Butković ističe da Agencija mora razmotriti problem s tvrtkom Catamaran line, vidjeti o čemu se radi, jer ona, a ne ministarstvo, može otkazati koncesiju.

– Vidjet ću što su rekli iz agencije. Uvijek smo nalazili rješenja i uvijek smo vodili računa da sve funkcionira, a tako ćemo i ovaj put – ustvrdio je Butković odgovarajući na pitanje jesu li razmišljali da spornoj tvrtki otkažu koncesiju.

Photo: Facebook / Screenshot

Prosvjed otočana

Podsjetimo, pedesetak mještana otoka Žirje i Kaprije prosvjedovalo je jutros pred šibenskom gradskom upravom tražeći od nadležnih da oduzmu koncesiju tvrtki Catamaran line za liniju Šibenik – Kaprije – Žirje, jer je katamaran na toj liniji često u kvaru i ne plovi. Njihove je zahtjeve podržao i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

– Mjesni odbori Žirja i Kaprija, zajedno s mještanima i svima koji dolaze na te otoke, obraćaju se Agenciji za linijski promet, gradonačelniku Želju Buriću, županu Goranu Pauku, ministru mora, prometa i infrastrukture i svim relevantnim službama. Zbog sve učestalijih problema s linijom Šibenik-Kaprije-Žirje tražimo s čvrstim argumentima da se koncesionaru iz Splita hitno poništi ugovor o koncesiji nad tom linijom – kazao je uvodno Žirjanin Anton Dobra, šibenski gradski vijećnik koji je kazao kako ovo nije politički skup već mirni prosvjed.

Dobra je kazao kako je posljednjih nekoliko mjeseci plovidba brodom Komiža koji vozi na liniji 9502 Šibenik-Kaprije-Žirje postala avantura, a pobrojao je sve kvarove navedenog broda u posljednje vrijeme.

– Od 2013. godine otkako je koncesionar preuzeo tu liniju neko se vrijeme linija odvijala uredno iako je brod Broč ostao u kvaru. Zatim je doveden brod Komiža koji je većinu vremena plovio na spomenutoj liniji i neko je vrijeme plovio po rasporedu. Međutim, tada su počeli kvarovi. Zadnjih par mjeseci plovidba sa istim brodom postala je avantura jer se više ne zna gdje ćeš za vršiti, dali će brod ostati na Žirju, Kapriju, Šibeniku ili kao nedavno na stijenama na žirjanskoj uvali Muna. Brod Komiža ne može obavljati funkciju prijevoza putnika na toj liniji. Zadnjih mjeseci radi se tjedno o 2, 3 ili više odustajanja  plovidbe te linije, dali zbog kvara ili vremena, linija se ne obavlja. Kap koja je prelila čašu je nasukavanje Komiže sa ukrcanim putnicima u uvali Muna, brod je oštećen, brzinski popravljen i nakon dva dana vraćen na istu liniju pa opet završio u kvaru – kazao je Anton Dobra.

ŠibenikIN

PROČITAJTE JOŠ: 

Istraga zbog nasukavanja katamarana na Žirju

OTOČANIMA JE DOSTA Udružili se Žirjani i Kaprijani protiv koncesionara za prijevoz

Otočni sabor podržao današnji prosvjed otočana Žirja i Kaprija