Otočni sabor podržao današnji prosvjed otočana Žirja i Kaprija

ŠIBENIK – Povodom prosvjeda kojeg su najavili stanovnici otoka Žirja i Kaprija, reagirao je i Otočni sabor koji im je dao podršku. Podsjećamo, otočani su nezadovoljni činjenicom da se brodovi na putu između njihovih otoka i kopna često kvare, pa neisplovljavaju. Traže ravnopravnost s ostalim građanima i traže ukidanje koncesije tvrtki Catamaran.

Otočni Sabor traži da se provodi koncesijski ugovor na državnoj brzobrodskoj liniji 9502 Žirje – Kaprije – Šibenik i da Grad Šibenik provodi čl. 10 i čl. 14 Zakona o otocima.

Temeljem navedenih članka iz Zakona o otocima u kojima su navedeni otoci proglašeni otocima sa specifičnim položajem i otočno prioritetno područje očekujemo od nadležne JLS u ovom slučaju Grada Šibenika i Agencije za obalni linijski pomorski promet da provode Zakon o otocima svaka iz svog dijela.

Očekujemo da nadležna ministarstva za provedbu Zakona o otocima i Zakona o obalnom linijskom prometu reagiraju u vezi provedbe istih i da osiguraju njihove provedbe i tako kvalitetu života otočana jer su isti Zakoni zato i doneseni.

Smatramo da rješavanje problema koji nastaju i zbog kojih Kaprijani i Žirjani dižu svoj glas mora biti jedan od primjera kroz koji će se vidjeti aktivnosti nadležnih i odnos prema kvalitetnoj povezanosti otoka s kopnom i adekvatnim brodovima za navedeno plovno područje, nastavno na izradu “Nacionalnog plana razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa”

Otočni Sabor očekuje promptnu reakciju nadležnih tijela u ovom slučaju‘, stoji u piropćenju kojeg potpisuje Goran Grgurični, predsjednik podružnice Otočnog sabora Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, Građanska inicijativa mještana otoka Kaprije i Žirje najavili su prosvjed u četvrtak od 10 do 12 sati ispred šibenske Gradske uprave.

PROČITAJTE JOŠ: 

Istraga zbog nasukavanja katamarana na Žirju

OTOČANIMA JE DOSTA Udružili se Žirjani i Kaprijani protiv koncesionara za prijevoz

I.B.