Policija nakon našeg teksta brzo našla lopova i ukradenu brodicu!

ROVINJ/MRLJANE – Tek nekoliko sati nakon što smo objavili članak o krađi brodice kod Rovinja, vijest se brzinom munje proširila društvenim mrežama i brodica je pronađena. Policija je krenula u pravu akciju prema lopovu, a mi smo zamoljeni da do završetka istrage ne objavljujemo vijest o pronalasku.

Ovdje zapravo počinje nevjerojatna priča o krađi koja iz Rovinja vodi na otok Pašman, gdje je brodica i pronađena.

Kaznena prijava 40-godišnjaku szbog krađe plovila

Nakon provedene službene istrage, Policijska uprava istarska poslala nam je priopćenje:

“Policijska postaja Rovinj zaprimila je obavijest Policijske postaje Biograd o dovršenom  kriminalističkom istraživanju nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom vezano za krađu plovila na području Rovinja.

Naime, oštećeni 31-godišnjak iz Rovinja prijavio je rovinjskoj policiji da mu je u vremenskom razdoblju od 7. do 8. veljače 2019. godine s veza u turističkom naselju u Rovinju otuđeno plovilo tipa batana s pripadajućim vanbrodskim motorom. Policijski su službenici temeljem zaprimljenih obavijesti da se otuđeno plovilo nalazi na otoku Pašmanu, zatražili od nadležne policijske postaje poduzimanje izvida koje je rezultiralo pronalaskom plovila.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske postaje Biograd utvrdili su sumnju da je 40-godišnjak  počinio kazneno djelo krađe, te će protiv njega rovinjska policija podnijeti kaznenu prijava u redovnom postupku. Plovilo s pripadajućim vanbrodskim motorom, vrijedno nekoliko desetaka tisuća kuna, vraćeno je vlasniku”, stoji u izvješću istarske policije.

Photo: Čitatelj

Ukrao brodicu vrijednu nekoliko desetaka tisuća kuna zbog duga od 4.000 kn?

Neposredno nakon krađe, javio nam se vlasnik Danijel Lančeski koji je više puta rekao „Ne radi se o tome je li ukradena pasara, nego kruh iz usta su mi uzeli!“

Prema navodima vlasnika, brodicu s povlasticama za ribolov, vanbrodskim motorom i opremom vrijedna je nekoliko desetaka tisuća kuna, lopov je ukrao zbog toga što mu je vlasnik navodno bio dužan oko 4.000 kuna.

– Barka je nađena na otoku Pašmanu kod S.B. O detaljima istrage ne znamo niša . Ključna je bila dojava čovjeka koji je htio ostati anoniman. Naime oni su stigli brodom pošto su došli po  brodove da ih pripreme za sljedeću sezonu (bave se turizmom u Istri a žive na otoku Pašmanu i imaju nekoliko brodova). Zbog duga od oko 4.000 kn protupravno su naplatili dug, uzevši barku iz male luke  AC Vilas Rubin u noći 7. na 8. veljače.  Tad nastaje panika, ali smo odmah reagirali najprije brzim postovima na Facebook stranici „Lignjolov Istra“ i portalu Morski.hr – pojašnjava nam kronologiju događaja.

Lopov prešao pola Jadrana ali je pronađen u roku od nekoliko sati!

– Već sutradan smo doznali gdje se barka točno nalazi! Policija se iz početka činila skeptična točnim navodima u strahu da barku neće pronaći. Ali ipak policija je napravila jako dobar posao i želim se ovog puta zahvaliti svima koji su pomogli u istrazi i brzom rješavanju slučaja – zaključuje Lančeski.

Photo: Facebook

Članak na Morski.hr bio ključan za dojave vlasniku i policiji

Kako doznajemo od svjedoka događaja, ljudi su prepoznali brodicu iz objave na portalu Morski.hr i društvenim mrežama.

Vlasnik nam prepričava kako se raspetljalo klupko oko pronalaska brodice:

– Javljeno je da je barka u Mrljanama, kod čovjeka koji ima crvenkastu kosu. Odmah sam povezao o kome se radi, izgovorio ime i dobio potvrdu. U brodici su bili motori, sva domumentacija plus povlastica očevidnik, agregat, osti… On ju je mogao samo potopiti jer sam je sagradio od nule. Nema takve iste, dakle, uvijek ćemo je pronaći. Pa nismo na divljem zapadu. Otimanje  i pljačka.

Dvorište u kojem je policija pronašla ukradenu brodicu / Photo: Google street view

Kradljivac se bavi i prepravkom brodova – Pri preuzimanju brodice prijetili vlasniku?

U međuvremenu se doznalo da se lopov bavi rekonstrukcijom brodova. Može se tek zamisliti što je mislio s ovom brodicom napraviti, jer je samouvjereno brodicu držao u vlastitom dvorištu.

– Došli smo na Pašman, a čekali su nas policajci u njegovom dvorištu gdje se on inače bavi prepravkama brodica. Bilo je tu još 10 ljudi, njegovih prijatelja. I njegov otac je bio tu, pa je rekao rečenicu “Vratit će se ona opet ovdje” i još nešto zastrašujuće i to pred policijom „Da sad nema policije tu, ne biste vi otišli s otoka živi“ – kaže nam svjedok ovog događaja, a potvrdio i vlasnik koji kaže da je s barkom sve u redu. Nedostaju jedino osti.

Iz zadarske policije su nam poslali priopćenje na upit o postupanju u vezi s navedenim prijetnjama.

“Za vrijeme vraćanja brodice i dok se svi prisutni nisu razišli, na mjestu događaja su bili prisutni policijski službenici PP Biograd kojima se nitko od prisutnih nije obratio u svezi bilo kakvih prijetnji. Također prisutni policijski službenici tom prilikom nisu čuli da se netko od prisutnih obraća prijetećim riječima. Ukoliko osoba želi prijaviti bilo kakve prijetnje, potrebno je uputiti na PP Biograd kako bi policijski službenici zaprimili odgovarajuću prijavu i po njoj postupali” – pojasnili su iz PU Zadarske.

PROČITAJTE JOŠ: ROVINJ Ukradena brodica, vlasnik moli pomoć

D.G.