Photo: Boris Kačan

ZAGREB – Hrvatski sabor raspravlja o izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima.

U Izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima o kojemu se raspravlja u Saboru, državni i javni sektor je u 2017. godini u hrvatske otoke uložio gotovo 1,7 milijardi kuna. Od ovog iznosa najveći dio čine bespovratna sredstva.

Na otocima, uključujući i poluotok Pelješac, prema popisu iz 2011. godine, živi 132.756 stanovnika, naseljeno je 50 otoka i otočića, a u odnosu na državni prosjek, prevladava nešto starije stanovništvo, ističe se u izvješću i dodaje da su najviše stanovnika otoci imali 1921. godine. Brod stanovnika od tada pada, a najmanji je zabilježen 1981. Nakon 1991. broj stanovnika je u porastu te je 2011. zabilježen porast od 1,98 posto u odnosu na 2001. godinu.

Photo: Morski.hr

Unatoč samopromociji vladajućih, otočani nezadovoljni

Podsjetimo, u četvrtak su stanovnici otoka Kaprija i Žirja odlučili prosvjedovati zbog katastrofalne povezanosti tih otoka s kopnom, tražeći poništenje koncesijskog ugovora s prijevoznikom.

Dan prije na otoku Kapriju u potpunosti je izgorjela otočna ambulanta. Vatrogasaca u zimskom periodu na otoku nema, pa je do njihova dolaska s kopna, gašenje prepušteno mještanima.

Grad Zadar se na svojim stranicama pohvalio s 200.000 kn koje je stiglo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a namijenjeno za otok Molat. Otok koji je na popisu stanovništva iz 2011. godine imao 197 stanovnika za taj novac dobit će, ni više ni manje nego uređene biciklističke puteve sa svom popratnom infrastrukturom.

Iako se vladajući hvale da se ulagalo i ulaže se u prometnu povezanost otoka s kopnom i otoka međusobno, prometnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, gospodarstvo, kulturu, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb, otočani nisu u potpunosti zadovoljni. Ovo je samo dio problema na koje su stanovnici otoka ukazali u posljednje vrijeme.

D.G.