3 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Najbolja poznavateljica života pomoraca je Finkinja, Jatta Molilanen

JESTE LI ZNALI? Najbolja poznavateljica života pomoraca je Finkinja, Jatta Molilanen
Photo(/Pixabay/Photo: Pixabay/Morski.hr

Ovog puta u rubrici “Jeste li znali”, Gordana Igrec donosi misterije ili jednostavno manje poznate stvari o nekim pomorcima i pomorskim pričama o

Gordana Igrec

Da – su 2014. godine obavljena na američkim mornarima pokusi provjere rezultata midfulness meditacije koja je jako dobra za rješavanje straha, napetosti i stresa. Onaj dio mornara koji je svakodnevno primjenjivao tu vrstu meditacije u simulacijama ratnih zbivanja na terenu pokazali su brži oporavak srčanog ritma, disanja i bolji san kao i izostanak straha od onog dijela mornara koji nisu bili upućeni na midfulness meditaciju.

Da – je kapetan Ivan Visin, mladi Hrvat rođen u Boki Kotorskoj 1806. godine ostvario jedan od najvećih potohvata svog vremena! Oplovio je svijet u sedam godina s malim jedrenjakom „Splendido“ s posadom od 11 mornara i časnika! Time je upisan u povijest hrvatskog pomorstva!

Da – je jedna od najstrašnijih „ambijentalnih katastrofa“ bila nesreća koja se dogodila 23.na 24. ožujka 1989.godine, a koju je izazvao udar tankera „Exxon Valdez“ o hrid na Aljasci. Od ukupno 150 tisuća tona nafte koliko je peruzeo iz aljaškog naftovoda, kroz osam pukotina nastalih udarom o hridi, iscurilo je 40 tisuća tona sirove nafte u jedno od najljepših mjesta na našem planetu. Za nesreću je bio okrivljen i suđen tada 43-godišnji kapetan Joseph Hazelwoood kojeg su optužili da je bio u pijanom stanju kada je tanker udario o hridi. Cijelo desetljeće je dokazivao svoju nevinost, da bi sud na kraju priznao: „kako kapetan ipak nije bio pijan“. To mu je, međutim, bila slaba utjeha nakon što su ga i tisak i sudstvo uzeli kao „žrtvenog jarca“ za jednu od najvećih eko tragedija na moru.

Photo: Pixabay

Da – je simbol borbe pomoraca za njihova prava honduraški pomorac Romel Salvadore Escalante. Njega su izvukli svog iscrpljenog iz mora punog morskih pasa, jer je jedne noći u znak prosvjeda na uvjete koji su vladali na grčkom brodu Hunter koji je plovio pod panamskom zastavom. Mornari su, naime, bili u dužničkom ropstvu kod lihvara, jer su stalno bili prisiljeni posuđivati novac od njih, jer im kompanija nije na vrijeme isplaćivala plaću kojom su kod kuće uzdržavali svoje obitelji. I danas mnogima poznata – situacija u svijetu mornara!

Da – je hrvatski parobrod „Radnik“ imao dva „umiranja“. U floti Jugoslavije plovio je do 1952.godine. Tada je predan rezalištu Brodospasa u Sv. Kaju, ali nije odmah izrezan. Netko se dosjetio da barem jednom njegovom dijelu – produživ život. Nadgrađe mu je skinuto, a trup je preuređen u teglenicu koja je nastavila ploviti pod oznakom MA 6. Služila je Brodospasu za prijevoz starog željeza nastalog rezanjem potopljenih brodova izvađenih diljem Jadrana! Konačno je, u istom brodogradilištu, u travnju 1961.godine i sam pretvoren u staro željezo!

Da – je Finkinja Jatta Molilanen simbol upornosti, sposobnosti i snage da se ostvare uspjesi i na poslovima koji se nerijetko drže isključivo – muškim. Jatta je govorila uz finski odlično i engleski i švedski jezik. Bila je niska, graciozna, bez vidljivih tragova godina na licu. Po završetku škole dobila je mjesto u brodarskoj kompaniji. Kao kurirka. Prije nego što su je radnici izabrali za vođu sindikata. Nemirna duha, uporna u istjerivanju pravde, nakon pet godina vođenja sindikata brodara Jatta je dobila otkaz u mjestu Kotki u Finskoj. Bilo je to 1975.godine. Na poziv ITF-ovog inspektora u Helsinkiju Laurija Heinonena došla je ubrzo raditi u Sindikat pomoraca Finske. Vodila je skrb o zapošljavanju pomoraca o kolektivnim ugovorima, nekada je istovremeno rješavala probleme na tri broda! Stekla je veliku popularnost i bila omiljena na malim ekranima. Uz to što je branila prava pomoraca Jatta je bila poznata i kao jazz pjevačica na zabavan za pomorce. 1996.godine Jatta je otišla u zasluženu mirovinu i posvetila se svojim unucima i slikarstvu. S pomorcima je provela više od 20 godina i ako je ijedna žena u potpunosti upoznala život pomoraca, bila je to Finkinja Jatta Moilanen.

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.