Odgođen stečaj 3. maja

Foto: Uljanik

RIJEKA – Ministar Darko Horvat jutros je pred početak ročišta u Rijeci izjavio kako bi izabrani strateški partner Uljanika, Brodosplit Tomislava Debeljka, trebao vjerojatno već ovaj tjedan pokazati je li kreditno, odnosno financijski sposoban pratiti restrukturiranje pulske kompanije.

Kroz iglene uši danas nije otvoren stečaj 3. maja, piše Novi list. Presudan razlog je što je na Trgovački sud u Rijeci i stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin došla informacija iz Zagreba da bi se u roku najkasnije dva tjedna moralo znati ide li se u međufinanciranje riječkih i pulskih navoza ili ne.

Neposredno prije ročišta ukupne blokade trećemajskih računa iznosile su 87 milijuna kuna, dok je jučer krajem radnog dana to bilo spušteno na 76 milijuna kuna. Danas su blokade dodatno narasle za 11 milijuna kuna. I sama sutkinja izrazila je u najblažu ruku čuđenje jesu li svi sve dobro shvatili s obzirom na to da je danas ujutro legla nova ovrha od 11 milijuna kuna.

Nažalost, sama država nije pokazala neku ažurnost i zasad nije pružila ruku pomoći jer je u onih 87 milijuna i državnih potraživanja u iznosu od 21,5 milijuna kuna, a ni HEP nije skinuo ovrhu za svojih 7,4 milijuna kuna.

Na stečajnom ročištu bilo je u jednom trenutku kritično nakon što su predstavnici radnika, odnosno sindikalisti zavapili da se više ne mogu vraćati u 3. maj i tražiti od ljudi da se strpe.

Sutkinja je rekla kako je stečaj najlakše otvoriti, no izrazila je velike sumnje da bi to u ovom trenutku bilo rješenje, koje bi davalo imalo izgleda 3. maju i njegovim radnicima da prežive.

Prevagu da se ne ide u stečaj, odnosno da se ročište prolongira do 12. ožujka, dala je informacija očito iz Vladinih krugova da će se u roku dva tjedna sve znati.

Novi list