NA DANAŠNJI DAN – Amerikanci zabrinuti zbog izgradnje ratne luke u Šibeniku

ŠIBENIK – Najava izgradnje ratne luke u Šibeniku zabrinula je SAD, javljaju američki mediji na današnji dan davne 1910. godine. Šibenik je, tvrdi se, izabran za glavnu ratnu luku zbog svog središnjeg položaja na istočnoj obali Jadrana te razvedene obale i gustog spleta brojnih otoka ispred sebe.

Kao komparativna prednost Šibenika kao ratne luke istaknuta je blizina energetskih izvora neophodnih za opskrbu ratnih brodova. Prema dostupnim informacijama u Šibeniku bi trebalo biti i sjedište zapovjedništva jadranske ratne flote, prisjeća se portal Šibenik News.

Vijest je objavljena na današnji dan 27. veljače 1910. godine, a Šibenik je prema tim informacijama trebao biti glavna luka i sjedište zapovjedništva austro – ugarske ratne mornarice. Da Austro – Ugarska Monarhija zaista želi u Šibeniku urediti svoju ratnu luku, a šibenske otoke iskoristiti kao zaklonjena sidrišta za brodove svoje mornarice, nikada nije službeno potvrđeno, ali ni demantirano. Slično je bilo i s vijestima iz SAD-a.

Sami Šibenčani smatrali su da to ne bi bilo dobro za Šibenik i da je Šibenska luka previše malena da bi mogla primiti brojne velike brodove. Uglavnom u Šibeniku vijest nije imala neki posebno dramatično odjek, ali je nastala prava uzbuna kada je u luku uplovio veliki brod za obavljanje pomorskih radova i gradnju svjetionika. Gradskoj upravi trebalo je puno vremena i truda da Šibenčane uvjeri kako nije riječ o početku izgradnje ratne luke nego o običnom čišćenju dna Šibenske luke od naslaga mulja.

Iako ratna luka u Šibeniku nikada nije bila izgrađena Šibenik je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu bio važna luka za obje sile koje su te ratove izgubile – Austro Ugarsku Monarhiju, fašističku Italiju i nacističku Njemačku.

Šibenik News