PREVLAKA Počela obnova tvrđave koja će trajati pet godina

Foto: Youtube screenshot/Vlaho Torić

KONAVLE/PREVLAKA – Obilaskom državnih i lokalnih dužnosnika tvrđave na Prevlaci, službeno su započeli radovi na obnovi tog spomenika kulture.

Ministar državne imovine Goran Marić je ovom prilikom naglasio kako ga veseli vidjeti da su radovi započeli te kako je izvješten da će biti završeni u predviđenom roku od četiri do pet godina.

– Moram priznati da sam se prije nešto više od godinu dana kada sam potpisao ugovor o prijenosu korištenja tvrđave na Općinu, pitao hoće li i kada radovi započeti te kada će završiti. S radošću sam danas primio vijest da oni ne kasne, a od predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine gosp. Kapetanića sam doznao kako će biti gotovi u za to predviđenom roku”, rekao je među ostalim ministar Marić te dodao kako je načelnikom Lasić razgovarao i o prijenosu vlasništva nad nekoliko nekretnina, među ostalim za potrebe izgradnje Osnovne škole Cavtat, ali i sportsko-rekreacijskog centra na Grudi.

Dubrovačko-neretvanski Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je ovo sjajan primjer upravljanja državnom imovinom.

Photo: Wikimedia

– Ovo je sjajan primjer kako upotrijebiti državnu imovinu na pravi način, na korist lokalne i regionalne zajednice. Vlada, a posebno ovo ministarstvo pokazalo je da se može upravljati dobro državnom imovinom. Općina je s DPDS-om ugovorila način obnove, a DPDS je započeo radove – rekao je župan.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako je ovaj radni posjet ministra iskoristio za rješavanje niza neriješenih imovinsko-pravnih pitanja, a napomenuo je kako se nada da će ugovor o prijenosu vlasništva između države i Općine uskoro biti potpisan.

Photo: Jadran Božić

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić rekao je kako je obnova tvrđave na Prevlaci politički projekt, jer iza njega stoje Vlada RH, ministarstva kulture i državne imovine te Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle.

D.G.