BORBA OD SAT VREMENA Štapom ulovio kapitalca od 72 kg!

Photo: Mirko Mandić / Morski ribolov / Facebook

PERAST – Dugogodišnji sportski ribolovac iz Kamenara i član Kluba sportskih ribolovaca u Đenovićima, Mirko Mandić, vratio se s mora sa najvećim ulovom – tunom, kapitalcem od 72 kg, dugim  1,9 m.

Tunu je kako kaže “udario” podno Perasta, na oko 30 m dubine, međutim žilava borba vodila se skoro cijeli sat, priča za Radio Jadran Mirko Mandić.

– Lovio sam tzv. tehnikom spinninga. “Udario” sam je štapom kod Perasta, ali me “vukla” sve do Orahovca, Dražinog vrta ili Bajove kule…. tu negdje. Uglavnom, na sredini zaljeva sam je savladao. Pratio sam je, držao u nategu dok nije izgubila snagu. Zatim mi je pukao štap i morao sam je podići. Tada je već bila pala i u mulj, a uz to i najlon joj se zamotao oko repa – priča o ovoj ribarskoj avanturi Mirko.

Na brodici je bio sam i praktično je sam izvukao, kako kaže “još jednog čovjeka” iz vode, budući da su on i tuna približne i visine i težine.

Posljedica “pothvata” danas je i “slatka” upala mišića, dodaje Mandić uz osmijeh.

Tuna u zaljevu Boke Kotorske tijekom zime nije rijetkost, jer dosta njih u toplijem moru “prezimi”. Ribari primjećuju da su u zaljev ušle početkom prosinca, a najviše ih je bilo oko Ljute. Nakon nekoliko burovitih dana, nastanile su se ispod Perasta.

– Vide se one, jer “skaču” i onda “privlače” galebove”- dodaje Mirko.

Navodi i da je u prosincu umalo uhvatio još jednu, međutim, uspjela se otrgnuti, tako da je ovo bio prvi veći ulov.

Photo: Mirko Mandić / Morski ribolov / Facebook

Mirko je za ovaj lovački podvig od opreme koristio: štap Penn 30 lbs, pukao kad je riba izgubila snagu, mašinica Daiwa BG 6500, struna Daiwa 0,35 (8 niti), predvez 0,7 mm i mamac poper, najveći u prodaji.

Mandić se sportskim ribolovom bavi oko 4 desetljeća, a najviše lovi palamide. Ova tuna bila je prva i najveća  riba koju je do sada ulovio.

Radio Jadran

Vaš komentar