Kapetan koji je po orkanu spasio dječji život: „Samo sam radio svoj posao“

Foto: M/t Lastovo / Facebook

VELA LUKA/SPLIT – Orkanska bura koja je u subotu napravila ogromnu štetu na Jadranu, potpuno je odsjekla otoke od kopna. Ipak, jedan brod Jadrolinije krenuo je s Lastova prema Splitu. Usred plovidbe, bura je počela jačati, valovi rasti, a u Splitu izmjerena najjača bura ovog stoljeća. U međuvremenu, jedno dijete je bilo u životnoj opasnosti i zahvaljujući upravo kapetanu, spašen mu je život. Majka se i javno zahvalila, a kapetan Branko Jaram za Morski.hr skromno kaže: „Radio sam svoj posao“.

I veći brodovi su bili vezani

Jedna od zanimljivijih vijesti uslijed neviđene orkanske bure u subotu bila je plovidba trajekta „Lastovo“ koji je iz luke Ubli krenuo prema Splitu u 4:30 sati. O tome je bilo mnogo rasprave i dvojbi među građanima na društvenim mrežama, a na Facebook stranici M/t Lastovo koju uređuje Damir Jerkov.

Photo: Facebook / M/t Lastovo

– Zaslužuje ovaj brod da ga se pohvali, Starac je to koji je prije dolaska u Jadran držao redovnu liniju Yokohama – San Francisco, preko čitavog Pacifika . Ludi to još ne znaju – priča nam Jerkov i dodaje da je krenuo pratiti kretanje broda kad je vidio da je bura poludjela, a pogotovo nakon ranojutarnjeg oborenog rekorda iz 2004. s udarom od 176 km/h, kad je brod “Lastovo” bio već na pola puta do Korčule!

– Na Visu je ostao Petar Hektorović, znatno veći brod od Lastova, za njega smo svi govorili da je to pravi nordijac, za teška mora, ali to jutro je ostao vezan za višku rivu. Došao je u Split tek kasno popodne kad je bura dobro popustila. Drugi veliki brod, Zadar, ostao je u Starom gradu, on nije nikako isplovio. To me dodatno motiviralo da temeljito ispratim Lastovo na tom jutarnjem putovanju – rekao nam je Jerkov koji je to jutro i snimao plovidbu do Splita.

Majka se zahvaljuje kapetanu

U međuvremenu se doznalo da je brod prevozio dijete koje je liječnica poslala u splitsku bolnicu. Neizmjerno zahvalna majka upravo na ovoj Facebook stranici opisala je događaj u kojem joj je spašeno jedno dijete, dok je s drugim zbog prethodne prometne nesreće već bila u bolnici:

“Dakle, sad kad je sve prošlo, da se javim. Prošlog četvrtka doživjela sam prometnu nesreću zajedno s bebom od 4 mjeseca. Helikopter nas je prevezao u bolnicu gdje smo bile do jučer. U petak mi drugo dijete završi na infuziji u Blatu zbog streptokoka i sumnje na upalu pluća. Liječnica, svaka joj čast, zbog činjenice da sam ja u Splitu na pedijatriji s bebom, a tata radi van Hrvatske, odluči dijete ne poslati hitnom u Dubrovnik već ga stabilizira i šalje u Split. Pogađate, ujutro trajektom Lastovo. Uglavnom, naša priča ima sretan kraj, upravo se svi troje tim istim Lastovom vraćamo na nas otok, ali eto, da se zna, Lastovo je mom sinu tog jutra praktički spasilo život. HVALA je od nas malo, premalo za posadu i brod” – poručila je mama Josipa.

Kapetan: “U 40 godina plovidbe takvo što nisam vidio”

Kapetan Branko Jaram tog jutra bio je za kormilom izdržljivog trajekta “Lastovo”. Nazvali smo ga, pa nam je opisao svoje iskustvo tog dana. Bio je izrazito skroman:

– Radio sam samo svoj posao. Da sam znao šta me čeka, ne bi isplovio iz Ubli. Od Vele Luke sve je bilo u redu, a nakon isplovljavanja iz Vele Luke počeli su problemi. More je bilo 5-6 ali more nije bio problem, već izrazito jaki vjetar. Zapovjednik sam u Jadroliniji 37 godina od 40, koliko plovim, ali ovako nešto nikad nisam doživio! Ali kad kreneš, više nema vraćanja. Ni meni kao zapovjedniku nije bilo svejedno – kaže kapetan.

Jeste li znali za dijete koje hitno ide u splitsku bolnicu?

– Imali smo bolnička kola, pretpostavio sam da je netko unutra, ali nisam znao da je bilo dijete. Vozili smo još 30-40 putnika i nekoliko vozila 1 šleper, 5-6 kamiona i 6-7 malih automobila, priča Jaram koji nam priznaje da je i njega na trenutke bilo strah.

– A imali smo i jedan dodatni problem o kojem malo tko zna. Usred puta ugasio nam se pomoćni motor u kojeg je ušao zrak ali posada stroja je to riješila. To nam se dogodilo 10-ak minuta od Hvara. Zato ovim putem treba spomenuti upravitelja stroja i ostalu posadu – ispričao je kapetan broda “Lastovo” koji je ovim činom zasigurno zaslužio barem nominaciju u nekoj od nagrada za hrabro ljudsko djelo i tako godinu prije mirovine dobije zaslužno poštovanje.

PROČITAJTE JOŠ: Brod “Lastovo” star 50 godina izdržao orkansku buru radi otočana

J.G.