Smrtno stradao ribar u brodu koji je nakon nasukavanja potonuo kod otoka Zmajana

Foto: PU Zadarska

ZMAJAN – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je jučer resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći ribarskog broda na otoku Zmajanu, u Šibenskom akvatoriju, u kojoj je, nažalost, jedna osoba smrtno stradala.

Službenici MRCC Rijeka sinoć, 3. veljače u 19.22h posredstvom Županijskog dojavnog centra Županijskog centra 112 Šibenik zaprimili su dojavu očevidca o nasukanju i potonuću ribarice na poziciji rta Livić, uz samu obalu južne strane otoka Zmajana, u smjeru Obonjana. Očevidac potonuća dojavio je i o jednoj osobi koja je napustila tonući brod, slijedom čega su iz MRCC Rijeka u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Šibenik pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik odmah po dolasku na poziciju nesreće preuzeli su brodolomca LJ.C., državljanina Republike Hrvatske na spasilačku brodicu i prevezli u Šibenik, gdje je spašenik u stanju pothlađenosti predan u daljnje zdravstveno postupanje djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik.

Koca nakon sinocnje tragicne havarije.

Objavljuje Domagoj VranješPonedjeljak, 4. ožujka 2019.

Nastavkom aktivnosti na poziciji pomorske nesreće temeljem iskaza spašenika da je na potonuloj ribarici ostao zapovjednik, ujedno i vlasnik broda, LJ.V., državljanin Republike Hrvatske, službenici MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučke kapetanije Šibenik i u suradnji sa službenicima Pomorske policije nastavili su traganje te su u tu svrhu angažirani i pripadnici ronilačke jedinice Pomorske policije, koji su odmah po dolasku na poziciju započeli podmorsku potragu, dok je istovremeno trajalo površinsko traganje za nestalim.

Nažalost, noćas, 4. ožujka u 01.15h, ronioci su pronašli beživotno tijelo nestaloga u olupini potonule ribarice, iznijeli ga na površinu te je preuzeto na službenu policijsku brodicu i prevezeno u Šibenik, u okviru policijskih postupanja.

Nasukana i potonula ribarica, imena ‘Filomena’, dužine 12.10m zastave Republike Hrvatske, u vlasništvu smrtno stradaloga zapovjednika broda, potonula je do razine pramca te, iako olupina trenutno ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, bit će izvučena i otegljena na siguran vez, izvještava Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture.

U međuvremenu se doznalo da je nastradali ribar 50-godišnji Ljubomir Vlahov iz Srime kod Vodica, a lakše je ozljeđen član posade 68-godišnji Ljubomir Cukrov iz Prvić Šepurine. Cukrova je spasio ribar koji je bio u blizini sa svojom brodicom.

Stiglo je i priopćenje policije: Nakon zaprimljene dojave jučer, 3. ožujka oko 19,24 sati da se kod otoka Zmajan potopila ribarica, da je jedna osoba ostala u kabini broda, a dugu osobu su izvukli ribari s druge ribarice, tijekom postupanja ronioca ATJ Lučko oko 00,55 sati na potopljenom brodu je pronađeno tijelo 50-godišnjaka, koje je po nalogu zamjenice Županijske državne odvjetnice, prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik, radi utvrđivanja uzroka smrti, dok je 68-godišnjak, kojega su izvukli ribari s druge ribarice, prevezen u Opću bolnicu Šibeniku, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozlijede i zadržan je na daljnjem promatranju.

Nakon izvlačenja iz mora na brodu će biti obavljen očevid, te prikupljene sve druga saznanja i obavijesti, radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, stoji u priopćenju PU Šibensko-kninske

D.G.

Vaš komentar