Smrtno stradao ribar u brodu koji je nakon nasukavanja potonuo kod otoka Zmajana

Foto: MUP

ZMAJAN – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je jučer resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći ribarskog broda na otoku Zmajanu, u Šibenskom akvatoriju, u kojoj je, nažalost, jedna osoba smrtno stradala.

Službenici MRCC Rijeka sinoć, 3. veljače u 19.22h posredstvom Županijskog dojavnog centra Županijskog centra 112 Šibenik zaprimili su dojavu očevidca o nasukanju i potonuću ribarice na poziciji rta Livić, uz samu obalu južne strane otoka Zmajana, u smjeru Obonjana. Očevidac potonuća dojavio je i o jednoj osobi koja je napustila tonući brod, slijedom čega su iz MRCC Rijeka u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Šibenik pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik odmah po dolasku na poziciju nesreće preuzeli su brodolomca LJ.C., državljanina Republike Hrvatske na spasilačku brodicu i prevezli u Šibenik, gdje je spašenik u stanju pothlađenosti predan u daljnje zdravstveno postupanje djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2266523473560770&set=gm.2358632630834756&type=3&theater

Nastavkom aktivnosti na poziciji pomorske nesreće temeljem iskaza spašenika da je na potonuloj ribarici ostao zapovjednik, ujedno i vlasnik broda, LJ.V., državljanin Republike Hrvatske, službenici MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučke kapetanije Šibenik i u suradnji sa službenicima Pomorske policije nastavili su traganje te su u tu svrhu angažirani i pripadnici ronilačke jedinice Pomorske policije, koji su odmah po dolasku na poziciju započeli podmorsku potragu, dok je istovremeno trajalo površinsko traganje za nestalim.

Nažalost, noćas, 4. ožujka u 01.15h, ronioci su pronašli beživotno tijelo nestaloga u olupini potonule ribarice, iznijeli ga na površinu te je preuzeto na službenu policijsku brodicu i prevezeno u Šibenik, u okviru policijskih postupanja.

Nasukana i potonula ribarica, imena ‘Filomena’, dužine 12.10m zastave Republike Hrvatske, u vlasništvu smrtno stradaloga zapovjednika broda, potonula je do razine pramca te, iako olupina trenutno ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, bit će izvučena i otegljena na siguran vez, izvještava Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture.

U međuvremenu se doznalo da je nastradali ribar 50-godišnji Ljubomir Vlahov iz Srime kod Vodica, a lakše je ozljeđen član posade 68-godišnji Ljubomir Cukrov iz Prvić Šepurine. Cukrova je spasio ribar koji je bio u blizini sa svojom brodicom.

Stiglo je i priopćenje policije: Nakon zaprimljene dojave jučer, 3. ožujka oko 19,24 sati da se kod otoka Zmajan potopila ribarica, da je jedna osoba ostala u kabini broda, a dugu osobu su izvukli ribari s druge ribarice, tijekom postupanja ronioca ATJ Lučko oko 00,55 sati na potopljenom brodu je pronađeno tijelo 50-godišnjaka, koje je po nalogu zamjenice Županijske državne odvjetnice, prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik, radi utvrđivanja uzroka smrti, dok je 68-godišnjak, kojega su izvukli ribari s druge ribarice, prevezen u Opću bolnicu Šibeniku, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozlijede i zadržan je na daljnjem promatranju.

Nakon izvlačenja iz mora na brodu će biti obavljen očevid, te prikupljene sve druga saznanja i obavijesti, radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, stoji u priopćenju PU Šibensko-kninske

D.G.