FEKALIJAMA ZARAŽENE KAMENICE – Otkazana tradicionalna fešta u Stonu

Foto: TZ Ston

STON –  U dijelu akvatorija malostonskog zaljeva, cca 30%, redovnim uzimanjem uzoraka kvalitete morske vode i školjkaša, utvrđeno je prisustvo Noro virusa. 

Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora da se tradicionalna manifestacija “Dan malostonske kamenice” otkazuje, priopćila je Turistička zajednica Općine Ston.

Stručnjaci: Sami smo sebe zasrali

Vidno uzrujan zbog ove situacije, viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Vlado Onofri za Slobodnu Dalmaciju je izjavio:

– Neum je sredio kanalizaciju još 1984. godine. U to doba je BiH potrošila pet milijuna dolara na taj projekt. Hrvatska je bila obvezna priključiti se na kanalizacijski sustav, nije napravila ništa i to je osnovni problem. Prošle godine je uređen kanalizacijski sustav u Malom Stonu, a je li sve spojeno na taj glavni sustav, nisam siguran.

U svim kućama su septičke jame, što možda nije bio problem kad je bilo nekoliko obiteljskih kuća, no danas su tu apartmani, puno ljudi. Septičke jame taj pritisak ne mogu izdržati i to negdje mora izići vani. To vam je to. Mi smo sami sebe “zasrali”. To je, naravno, uzrok, fekalije, sve je to s kopna – poručuje uzrujani Onofri koji tvrdi kako će situacija biti još gora kad se na lokaciji Lučino razdolje izgradi županijski Centar za gospodarenje otpadom.

Photo: Pixabay

U školjkama 20 puta više virusa

Na pitanje kako prevenirati zarazu norovirusom, Onofri kaže:

– Stalna kontrola mora biti prisutna. Kad se utvrdi da nema rizika, onda će školjke biti puštene u promet, a kad budu prisutni virusi, onda školjke neće biti u prometu. Tako vam je vani u Francuskoj. Mi imamo čisto more prve kategorije i mi ćemo sada raditi purifikatore za školjke. Sramota! Što drugo reći… – komentira Onofri. Objašnjava kako virus u moru može biti prisutan 20 dana, a ako uđe u živo tkivo školjke, onda i više.

– Morate znati da jedna bakterija u moru znači da je koncentracija u školjci 20 puta veća. To su bakterijske bombe, vrlo ozbiljna stvar. Ne treba se igrati s time i ne treba jesti kamenicu dok je tako. Žao mi je proizvođača, ugostitelja, ljude koji vole kamenice, ali tako je.

Ako je sada ovo u proljeće, što će biti ovo ljeto? Uvozit ćemo one ispurificirane kamenice francuske, ne znam koje, možda japanske. Upropaštavamo svjetski brend koji imamo u Hrvatskoj, županiji, Dubrovniku, u Stonu – rekao je Onofri za Slobodnu Dalmaciju.

Photo: Pixabay

Načelnik općine: “Ja jedem kamenice”

Načelnik stonske općine Vedran Antunica je istaknuo kako je pojava noro virusa u kamenicama uobičajena, ali je ove godine došla u nezgodno vrijeme, kad su kamenice najtraženije.

– Evo ja sad sjedim i jedem kamenice. Restorani normalno poslužuju kamenice. Obavljena je druga kontrola i, ako sve bude u redu, kroz mjesec dana će se sve vratiti na staro. Ne očekujem da će ovo ugroziti sezonu kamenica, rekao je stonski načelnik.
Turistička zajednica stonske općine objavila je na društvenim mrežama kako je otkazivanje događaja zajednička odluka organizatora s obzirom na moguće zdravstvene tegobe zbog konzumacije termički neobrađenih školjaka.

Predsjednik Stonskih školjkara Boris Franušić izjavio je kako nije ovlašten davati izjave bez pristanka te udruge, a više će moći reći nakon skorog sastanka njezinih članova.
Dan malostonske kamenice održava se tradicionalno u sklopu proslave blagdana Sv. Josipa u organizaciji Turističke zajednice stonske općine i udruge Stonskih školjkara.
Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sustav, piše Novi list.

D.G.