Ludost ili legitimna stvar? Protivnike prijavljuju, a usred vale grade marinu

VELA LUKA – Ne samo što Šegone sedamstotinjak potpisa na peticiji protiv marine koju grade u Veloj Luci nije ponukalo da odustanu, nego su i nekolicinu najglasnijih protivnika projekta prijavili dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

– Točno je da sam podnio prijave protiv četiri ili pet osoba Općinskom državnom odvjetništvu, ali ne mogu reći njihova imena jer će državni odvjetnici odlučiti o osnovanosti prijave – rekao je za Slobodnu Dalmaciju splitski odvjetnik Željko Gulišija, pravni zastupnik obitelji Šegon. Prijave su podnesene za kaznena djela prijetnje, zlostavljanja na radu, teškog sramoćenja i klevete, krivotvorenja i javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Spor je nastao zbog lokacije marine: planirana je u velolučkoj uvali u kojoj će na betonskim temeljima, postavljenima u moru, niknuti i zgrada.

Bez inspekcije

Svemu unatoč, gradnja se nastavlja, a rok dovršetka je lipanj. Ove godine, dakako.

– Od oko 3900 mještana skupili smo nekih 700 potpisa, ali nismo ih predali nikome. Namjeravali smo načelnici, ali nismo uspjeli – ističe Ivo Burmas, neovisni vijećnik u velolučkom Općinskom vijeću.

– Trebamo četvoro od ukupno 13 vijećnika na svojoj strani da pokrenemo referendum za zaustavljanje gradnje marine na postojećoj lokaciji. Zasad nas je troje – veli Burmas, a mi pitamo ne čini li mu se na temelju brojki koje navodi da je većina i u mjestu i u Vijeću za marinu.

– Na izbore u Veloj Luci izlazi maksimalno 2200 ljudi. Ako je 700 potpisa, to znači da ih je oko trećine protiv. Potpisi su prikupljani u kratko vrijeme, htjelo ih se što prije skupiti i zaustaviti radove. Neki me i danas zovu doma, htjeli bi potpisati. Što se tiče Vijeća, vjerujem da bi na tajnom glasanju bila drukčija priča, znam i par njih iz SDP-a koji su rekli da bi glasali protiv – kaže Burmas, pa se na koncu osvrće na rad građevinskih inspektora:

– Poslana je prijava i njima, ali do danas nisu izašli na teren. Interesantno, dva dana nakon prijave uklonjena je većina prijavljenih nedostataka, a da inspekcija nije ni došla – informira. vijećnik.

Investitor Ivo Šegon je nakon upita „kako napreduju radovi te kad će marina biti otvorena, preko PR agencije koja u njegovo ime komunicira s javnošću odgovorio

“Rokove izgradnje marine u Veloj Luci smo u više navrata komunicirali te nema novih informacija vezano uz iste.”

Slobodna Dalmacija