Pozadina nesreće u kojoj je stradao ribar: Je li žrtvovao život zbog spašavanja broda?

VODICE – U pomorskoj nesreći koja se u nedjelju navečer, oko 19.20 dogodila kod nenaseljenog otoka Zmajana (Oruta) u vodičkom akvatoriju, nažalost, smrtno je stradao 50-godišnji Ljubomir Vlahov iz mjesta Srime kod Vodica, vlasnik i zapovjednik 12-metarskog ribarskog broda.

Njegova koćarica “Filomena”, pod još nerazjašnjenim okolnostima, udarila je i nasukala se na hridi rta Livića na otoku Zmajanu. Mrtvo tijelo nesretnog Ljubomora iz utrobe broda izvukli su oko jedan sat poslije ponoći, ili pet sati nakon nesreće, ronioci MUP-a. Član posade Ljubomir Cukrov (68) iz Prvić Šepurine lakše je ozlijeđen, a na mjestu nesreće spasio ga je mladi ribar Kristijan Bumbak iz Prvić Luke.

Jak udarac

– Bacali smo mriže s moje gajete, kada je pored nas, na nekih 150 metara udaljenosti, prošla koćarica “Filomena”. Po mojoj procjeni vozila je oko 10 milja na uru, bila je bonaca, dobro smo je čuli, tutnjala je poput tenka.

Na krmi smo vidjeli jednog čovjeka. Nešto kasnije čuli smo jak udarac i vidjeli da je brod udario u puntu škoja Zmajana. Odmah smo krenuli, i za nekih pet minuta došli do njih. Najprije smo mislili da se brod nasuka, ali kad smo došli tamo, koća je već tonula, a na krmi je bio Ljubo Cukrov koji je zapomagao i vikao “Ljubo moj, Ljubo moj!”.

Ljubu Vlahova, pak, nismo vidjeli, ne znamo u kojem je dijelu broda bio. Za nekoliko sekundi krma je potonula i s njome Ljubo Cukrov, da bi ubrzo isplivao na površinu.

U međuvremenu smo ugasili motor, prišli na vesla i podigli Ljubu na gajetu. Presvukli smo ga, umotali u deku i ceradu. Bio je u velikom šoku. Zvali smo 112, došao je potom brod Pomorske policije, pa Lučke kapetanije – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju dramatične trenutke ove havarije Kristijan Bumbak.

On napominje da koćarica, kad je prošla pokraj njegove gajete, nije mijenjala kurs plovidbe, te je udarila u hridi Zmajana krećući se pravocrtno.

– Što je bio razlog tome, ne znam. Možda su otkazale komande na brodu, a možda jednostavno trenutak nepažnje – dodao je Kristijan Bumbak.

Prema neslužbenim izvorima bliskim istrazi ove pomorske tragedije, nakon udara u hridi otoka, ni zapovjednik Ljubomir Vlahov ni član posade nisu bili ozlijeđeni. Navodno je Vlahov mobitelom nazvao brata Alena i obavijestio ga da mu se dogodila nesreća.

Prema našem izvoru, navodno je Ljubo potom sišao u motorni prostor da bi provjerio prodire li more u njega. Nažalost, po svemu sudeći, išao je spašavati brod, ne misleći na sebe.

Sve se odigravalo vrlo brzo, brod je počeo tonuti, a navodno je pala mreža ili neki drugi predmet i zatvorio ulaz u prostor motora u kojem je bio Ljubo i iz kojega nije mogao izići.

Iskusan ribar

Ljubomir Vlahov bavio se više od 30 godina profesionalno ribarstvom, a iza njega ostala je supruga i dvije malodobne kćerkice, učenice osnovne škole.

Pokušali smo stupiti u kontakt s obitelji Vlahov. Vinka Grubač Vlahov, Ljubina nećakinja, kazala nam je kako su svi u velikom šoku i da ne žele da ih kontaktiramo u povodu ove velike tragedije koja ih je zadesila.

– U nedjelju u 19.24 zaprimili smo dojavu da je došlo do potapanja ribarskog broda kod otoka Zmajana, te da je u potonulom brodu ostao 50-godišnji muškarac. Njegovo mrtvo tijelo izvukli su ronioci ATJ-a Lučko u 00.55.

Drugoj osobi na brodu, a riječ je o 68-godišnjem muškarcu, pomoć su pružili ribari koji su naišli. On je zadobio lakše ozljede, a zadržan je na liječenju u šibenskoj bolnici radi promatranja.

Mrtvo tijelo 50-godišnjaka prebačeno je, po nalogu Državnog odvjetništva, na Odjel patologije radi utvrđivanja uzroka smrti. Pristupit će se vađenju brodice iz mora radi utvrđivanja okolnosti ove havarije – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Inače, PU šibensko-kninska nema svoje ronioce. Kod ovakvih situacija na raspolaganju su im ronioci Specijalne policije Split. Kako su splitski ronioci bili u nedjelju navečer zauzeti nekakvom specijalističkom obukom, angažirani su ronioci Antiterorističke postrojbe Lučko MUP-a, koji su iz Zagreba na mjesto ove nesreće stigli za nepuna tri sata.

Slobodna Dalmacija

PROČITAJTE JOŠ: Smrtno stradao ribar u brodu koji je nakon nasukavanja potonuo kod otoka Zmajana