FOTO Ribetina od 300 kg prvi put viđena na sjevernoj hemisferi u 130 godina!

Gigantska Mola mola nasukala se na plaži u Kaliforniji, što je prvi put u 130 godina da je ova vrsta životinje viđena na sjevernoj hemisferi, prenosi The Guardian.

Mola mola ili veliki bucanj, riba iz reda Zrakoperki, koja se pojavila na obali kalifornijskog rezervata Coal Oil Point Reserve, dugačka je 2 metra i teška nešto manje od 300 kilograma.

Iako su je stručnjaci isprva identificirali kao Mola molu, koja se obično nalazi u morima izvan SAD-a, ispostavilo se kako je ipak riječ o tzv. Mola tecti – rijetkoj vrsti koju je 2014. prvi put uočila danska doktorandica koja je radila u Novom Zelandu, a vrsta je službeno identificirana tek 2017. godine.

– O ovoj ribi zapravo znamo jako malo – rekla je Marianne Nyegaard, znanstvenica iz muzeja Auckland War Memorial Museum, koja je čudovišnoj ribi i dala službeni naziv Mola tecta.

Osim što je davne 1889. viđena kraj nizozemske obale, ova riba poslije je uočena isključivo u vodama južne hemisfere – izvan Novog Zelanda, Australije, Čilea i Perua.

I dalje je nejasno zašto se sad pojavila na sjeveru, više od 4000 milja daleko od svog prirodnog staništa.

https://www.facebook.com/trust.facts/photos/a.280187822707693/342980146428460/?type=3&theater

Istraživači sa Sveučilišta Santa Barbara prikupili su uzorke uginule ribe kako bi pomoću genetskog uzorka provjerili je li ova kalifornijska iz iste populacije poput one pronađene u novozelandskim vodama. Genetsku analizu obavit će dr. Mette Nyegaard, genetičarka sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj, prenosi Jutarnji list.

J.L.