Zbog prošlogodišnje havarije u Luci Ploče traže 134 milijuna kuna odštete

PLOČE – Nekoliko tvrtki podnijelo je zajedničku tužbu i ukupno traže 134 milijuna kuna zbog havarije iz kolovoza prošle godine, kada je tanker “STI Poplar” pun nafte udario u lučki dok i uništio pristanište. 

Direktor državne firme „Operator – Terminali Federacije BiH“ (OTF) koja je nadležna za poslovanje NTF-a Džemal Bašić, potvrđuje da tvrtke tuže  „Erste banku“ zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 milijuna kuna. U zajednički spor ušle „Naftni terminali Federacije“ (NTF), Lučka uprava, Lučka kapetanija Ploče, INA AGS, „Petrol“ i kompanija „ATT Terminali“. Na dogovor nisu htjeli pristati,, a prvo ročište je već održano 22. veljače na sudu u Splitu.

Podsjetimo, tanker koji je prevozio 27 tisuća kubika nafte udario je u pristanište, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu bili za upotrebu, pa je u pitanje došla opskrba naftom koja je preusmjerena prema skladištima u Solinu i Rijeci.

Prema međunarodnom pravu odštetu koja se mjeri u milijunskim iznosima, mora nadoknaditi kompanija broda “STI Poplar” registriranog na Maršalovim otocima.

PROČITAJTE JOŠ: HAVARIJA U LUCI PLOČE: Tanker udario u dok, šteta ogromna – Upitna opskrba naftom

D.G.